Meksiko

Papa je doputovao u petak poslijepodne po lokalnom vremenu (23.30 po našem) u zračnu luku León-Guanajuato gdje je održana ceremonija dobrodošlice u prisutnosti federalnog predsjednika  Felipea Calderóna, civilnih i vjerskih vlasti, javlja Radio Vatikan.

Ljubav između Pape i Meksika rođena je s Ivanom Pavlom II., a nastavlja se s Benediktom XVI. „Naš si meksički brat“, prvi je pozdrav upućen od mnoštva koje se okupilo na dočeku u zračnoj luci. Vidljivo vedar i nasmijan, Sveti je Otac u pozdravnom govoru odmah uzvratio istim osjećajima, rekavši da je radostan zbog pohoda koji je već dugo vremena žarko želio, kako bi mogao utvrditi u vjeri narod Božji. Nakon što je podsjetio na razlog pohoda, dvjestotu obljetnicu neovisnosti i na Majku Božju Guadalupsku, zaštitnicu Meksika, Benedikt XVI. je nastavio: „Dolazim kao hodočasnik vjere, nade i ljubavi. Želim utvrditi u vjeri Kristove vjernike, učvrstiti ih u njoj i ohrabriti da je ožive sakramentima, dosljednim življenjem i slušajući Riječ Božju,“.

Taj cilj, nastavio je Papa, započet „kontinentalnim poslanjem“ 2007. u Aparecidi zajedno s latinoameričkim biskupima, može biti ostvaren dijeleći istu vjeru s drugima, bivajući misionari među vlastitom braćom i kvas društva, doprinoseći miroljubivom suživotu zasnovanom na neusporedivom dostojanstvu svake osobe koju je Bog stvorio i koju nikakva vlast nema pravo zaboraviti ili ponižavati. To dostojanstvo se jasno očituje u temeljnom pravu na vjersku slobodu, u njenom izvornom značenju i cjelokupnosti.

Nada je ta koja istinski mijenja svačiji život. Ona, naglasio je Sveti Otac, ako je ukorijenjena u narodu, širi se kao svjetlost koja raspršuje tamu. „Ova zemlja i ovaj kontinent pozvani su živjeti Božju nadu s dubokim uvjerenjem, pretvarajući je u stav srca i konkretno zauzimanje u zajedničkom hodu prema boljem svijetu. Napredujte, bez obeshrabrivanja, u izgradnji društva utemeljenom na razvoju dobra, trijumfu ljubavi i širenju pravde“.

Ali ljubav je temelj na kojem vjernik i Crkva moraju nadahnuti vlastito poslanje. Glad, bolest, potrebe moraju pobuditi osjećaj iskrene bratske solidarnosti koja je okrenuta prema svakome.

„Nitko ne smije biti isključen zbog svoga porijekla ili uvjerenja od ovog poslanja Crkve, koja ne ulazi u trku s drugim privatnim ili javnim inicijativama, već rado surađuje s onima koji slijede iste ciljeve. Ona ni ne traži ništa osim činiti dobro, na čestit i nesebičan način, onome u potrebi kome mnogo puta nedostaje istinska ljubav.“

Papine značajne riječi upućene su narodu koji je pretrpio i koji trpi, kako je naglasio u pozdravnom govoru predsjednik Calderón, zbog ekonomske krize, nasilja, organiziranog kriminala, prirodnih katastrofa. Ali upravo nada, solidarnost, prisutnost vrjednota kao što su obitelj, sloboda, demokracija i mir, ujedinjeni urođenom radosti meksičkog naroda, mogu omogućiti nastavak istinskog ljudskog razvoja.

Na kraju, Benedikt XVI. je iz zračne luke León-Guanajuato papamobilom uz 34 kilometra dugu kolonu razdraganog naroda, osobito mladih, stigao do svoje rezidencije Collegio Santisima Virgen de Miraflores u Leónu.

Marijo Udina | Bitno.net