Papa svećenicima: Ne smijemo ostati zatvoreni u župe, u naše zajednice, kada tolike osobe iščekuju evanđelje

Draga braćo i sestre, Bog nas je pozvao naviještati evanđelje i hrabro promicati kulturu susreta, tim je pozivom zaključena Papina homilija na misi koju je jutros slavio u katedrali Sv. Sebastijana u Rio de Janeira s biskupima, svećenicima, osobama posvećenog života i bogoslovima i sjemeništarcima koji sudjeluju na Svjetskom danu mladih. Katedrala u kojoj je Papa slavio misu šestog dana svog apostolskog pohoda Brazilu povodom Svjetskog dana mladih posvećena je 1979. Svojim izgledom podsjeća na piramidu drevnih Maja u čast južnoameričkih narodâ koje su evangelizirali prvi misionari. Na misi je sudjelovalo 650 biskupa, 700 đakona, 9.000 redovnika, 7.000 sjemeništaraca i bogoslova, 11.000 svećenika. Na ulazu u katedralu Papu je pozdravio mons. Orani João Tempesta i uputio mu pozdrav uime svih okupljenih.

Budimo služitelji zajedništva i kulture susreta, morali bismo biti gotovo opsesivni u tome smislu, rekao je Papa. Ne želimo biti preuzetni namećući naše istine, istaknuo je papa Franjo podsjećajući biskupe da „ono što nas vodi je ponizna i sretna sigurnost onoga kojeg je pronašla, zahvatila i preobrazila Istina koja je Krist i on je naprosto ne može ne naviještati. Papa je u tome smislu biskupima, svećenicima, osobama posvećenog života stavio za uzor Mariju, „zvijezdu koja sigurno vodi naše korake ususret Gospodinu. Kada smo pomalo rastreseni zamolimo za pomoć Majku da bismo išli ususret onima koji žive na periferiji, gdje vlada tolika žeđ za Bogom a nema nikoga da naviješta Krista. Molimo Mariju da nas potakne da izađemo iz svog doma, na taj način pokazujemo da smo Gospodinovi učenici”, rekao je Papa.

Nažalost, u mnogim sredinama, upozorio je zatim Papa, utrla si je put kultura isključivanja, kultura odbacivanja. Nema mjesta ni za starije ni za neželjeno dijete; čovjek nema vremena da se zaustavi kraj siromaha na pločniku. Ponekad se čini da se neki ljudski odnosi ravnaju prema dvije moderne dogme: djelotvornost i pragmatizam. Imajte hrabrosti ići protiv struje, pozvao je Papa biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce. Ne odričimo se ovoga Božjeg dara: jedne ljudske obitelj njegove djece. Susret i prihvaćanje svih, solidarnost i bratstvo, su elementi koji naše društvo čine uistinu ljudskim, rekao je Papa.

Plodove ne jamči pastoralna kreativnost, susreti ili planiranja, već vjernost Isusu, koji nam ustrajno govori: ostanite u meni i ja u vama, rekao je Papa koji je u svojoj homiliji više put citirao Ivanovo Evanđelje. U nastavku homilije, usredotočene, kako je rekao, „na tri aspekta našeg poziva: pozvani od Boga, pozvani naviještati Evanđelje, pozvani promicati kulturu susreta”, Papa je istaknuo: Ovdje smo da slavimo Gospodina, i to činimo ponovno potvrđujući svoju volju da budemo njegova oruđa, kako bi svi narodi, a ne samo neki, slavili Boga. Istom Pavlovom i Barnabinom smjelošću naviještajmo evanđelje našim mladima, da susretnu Krista, to svjetlo za životni put, i postanu graditelji svijeta koji će biti više bratski, pozvao je Papa. Život u Kristu, istaknuo je zatim, je ono što jamči našu apostolsku djelotvornost, plodonosnost naše službe. Ostati s Kristom ne znači izolirati se već predstavlja jedan „ostati” da bi se išlo ususret drugima, objasnio je Papa preporučujući „vjernost molitvenom životu, u našem svakodnevnom susretu s njim prisutnim u euharistiji i osobama koje su u najvećoj potrebi”. Primjer koji nam valja slijediti je onaj Majke Terezije iz Kolkate, prema kojoj se u favelama, u siromašnim kućama mora ići tražiti i služiti Krista.

Ne smijemo ostati zatvoreni u župe, u naše zajednice, kada tolike osobe iščekuju evanđelje, opomenuo je Papa te pojasnio: Nije dovoljno samo otvoriti vrata drugome da uđe, već moramo izaći i tražiti, susretati druge. Hrabro osmislimo svoj pastoral polazeći od periferije, polazeći od onih koji su najdalje, koji obično ne pohađaju župu. Pomozimo mladima da shvate da biti učenici-misionari je posljedica njihova krštenja, bitni dio kršćanstva, i da je prvo mjesto u kojem se evangelizira vlastiti dom, obrazovna i radna sredina, obitelj i prijatelji. Ne štedimo svoje snage u odgoju i izobrazbi mladih, pozvao je Papa. Pomozimo našim mladima da ponovno otkriju hrabrost i radost vjere, radost što ih Bog osobno ljubi. Učimo ih misiji, izlaženju, hodu. Isus je tako činio sa svojim učenicima: nije ih držao čvrsto uz sebe kao kokoš svoje piliće, već ih je slao u razna mjesta, rekao je Papa u homiliji. (ika/Bitno.net)