Tijekom leta je poslao brzojave pozdrava Šri Lanki, Indiji, Mijanmaru, Tajlandu, Kambodži i Vijetnamu. Franjo je treći papa koji je posjetio Filipine – jednu od samo dvije većinski katoličke zemlje u Aziji – nakon dva posjeta sv. Ivana Pavla II. 1981. i 1985. godine te jednog posjeta bl. Pavla VI. 1970. godine.

Središnja tema drugog dijela Papina putovanja u Aziju jest „milosrđe i sućut“, što će se snažno očitovati prilikom posjeta gradu Taclobanu, jednom od mjesta koje je bilo najteže pogođeno tajfunom Haiyan 2013. godine, s više od 7300 mrtvih ili nestalih. Planirano je da Papa slavi misu u mjesnoj zračnoj luci te blagoslovi novi centar za siromašne nazvan po njemu, kao i da ruča s preživjelima razornoga tajfuna. Predviđen je i susret sa svećenicima, sjemeništarcima, redovnicima i redovnicama u katedrali Preobraženja obližnjega grada Palo.

U Manili je predviđeno da Sveti Otac slavi dvije mise: prvu u petak, u bazilici Bezgrešnoga začeća, i drugu u nedjelju, na posljednji dan prije odlaska, kada će predsjedati zaključnom misom s biskupima u „Rizal Parku“, gdje je sv. Ivan Pavao II. slavio završnu misu Svjetskog dana mladih 1995. godine.

Prije polijetanja prema Filipinima Sveti je Otac u Bolawalani posjetio Zavod za kulturu Benedikt XVI.. U zavodskoj se kapeli pomolio pred slikom Šrilankanske Gospe. U Šri Lanku je Petrov nasljednik došao svoju braću potvrditi u vjeri te na pomirbu potaknuti narod. Šrilankanski je narod Papi priredio svečani doček, a svojom mu je radošću omogućio da se osjeća kao u svojoj kući.

Katolici, budisti, muslimani, svi bez razlike, s poštovanjem su prihvatili hodočasnika mira, „vođu koji ljubi noge“, pisalo je u jednom lokalnom glasilu.

Papina je poniznost zarazila ljude, svi su željeli vidjeti čovjeka u bijeloj haljini koji je došao s druge strane svijeta. Budisti, muslimani, protestanti i katolici, svi su bili sretni zbog posjeta pape Franje, uvjereni da je posjet blagoslov za cijelu državu koja započinje novo povijesno razdoblje. Sveti čovjek, koji bdije nad svjetskim mirom, posjetio je Šri Lanku – pisalo je u jednom glasilu.

RV | Bitno.net