Kim Davis, službenica iz Kentuckyja koja je odbila izdati bračnu dozvolu za gay par, pozivajući se na svoju kršćansku vjeru, tajno se susrela s papom Franjom tijekom njegova boravka u Washingtonu, potvrdio je za CBS njen odvjetnik, nakon što je portal Inside the Vatican prvi objavio tu vijest.

Papa Franjo poručio je Kim u privatnom desetominutnom sastanku, kojem je prisustvovao i njen muž Joe, da „ostane jaka“ pritom im poklonivši dvije krunice koje je osobno blagoslovio.

Odvjetnik obitelji Mat Staver izjavio je da je sastanak držan u tajnosti kako se ne bi izgubila „šira poruka“ Papina posjeta. Također je naglasio kako je sastanak održan na inicijativu Svetog Oca koji je cijeli slučaj pratio preko medija, a konačna potvrda stigla je večer prije nego je susret održan.

Kim i Joe Davis susreli su se s papom Franjom u nuncijaturi Svete Stolice u Washingtonu. Pritom je Kim izjavila:

„Nikad nisam mislila da ću poznati Papu. Tko sam ja da doživim ovu rijetku priliku? Ja sam samo službenica koja voli Isusa i želim mu služiti svim srcem“, pritom nadodavši kako je Sveti Otac pokazao „iznimnu brigu“ te da je bio „drag i vrlo osoban“.

Sam papa Franjo je prilikom leta za Rim u razgovoru s novinarima rekao kako je “priziv savjesti ljudsko pravo”.

Vijest o susretu Svetog Oca s Kim Davis objavljena je u isto vrijeme kada brojni svjetski mediji prenose izjavu američkog predsjednika Baracka Obame upućenu predstavnicima LGBT zajednice:

„Religijska sloboda nije dovoljan razlog da se i jednom Amerikancu negiraju njegova ustavna prava.“

Obama je to izjavio za vrijeme donatorske večere na kojoj su prikupljana sredstva za Demokratsku stranku nadodavši: „Premda se prilagođavamo i poštujemo zabrinutost i interese religijskih institucija, moramo odbiti političare koji podupiru nove oblike diskriminacije kako bi prikupili glasove.“

Podsjećamo, Kim Davies provela je 6 dana u zatvoru stoga što je, kao službenica Okruga Rowan, odbila izdati dozvole za sklapanje istospolnih brakova navodeći kako se to protivi njenoj kršćanskoj vjeri.

Nakon što je nekoliko puta progovorio o religijskim slobodama i podržao američke biskupe tijekom svog posjeta SAD-u, ovim činom Papa je stao na kraj kritičarima koji su ga optuživali za „nedovoljnu jasnoću“ u pitanjima istospolnih brakova, pobačaja i općenito katoličkog morala.

Iz Vatikana za sada nisu niti potvrdili niti demantirali vijest.

Tino Krvavica | Bitno.net