U poruci upućenoj  poglavaru Ukrajinske grkokatoličke Crkve velikom nadbiskupu kijevsko-haličkom Svjatoslavu Ševčuku papa Franjo obraća se biskupima okupljenima na Sinodu u Poljskoj, ponovno izražavajući svoju blizinu ukrajinskom narodu.

Model je uvijek isti, onaj pastira koji miriše na ovce. Misao draga papi Franji, koju je ponovno istaknuo i ukrajinskim grkokatoličkim biskupima koji su od 7. do 15. srpnja okupljeni na sinodu u Przemyslu, u Poljskoj, mjestu odabranom kao alternativa Kijevu u kojemu zbog rata nije moguće održati skup. Papa prije svega jamči svoju molitvu i blizinu patnji ukrajinskoga naroda.

Podsjetivši na spomendan mučenika Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, proslavljen 27. lipnja – riječ je o mučenicima koje je na čast oltara uzdigao sv. Ivan Pavao II. 2001. godine tijekom svojega putovanja u Ukrajinu – papa Franjo ističe kako sadašnje okolnosti sukoba čine razumljivijima prilike tih svećenika, redovnika i redovnica, žrtava komunističkoga režima. I potiče ukrajinske grkokatoličke biskupe da njihov cilj bude dobro Crkve i svakog vjernika. Neka Crkva stoga bude mjesto susreta i uzajamne pomoći, posebno u praćenju vjernika.

To je praćenje papa Franjo zacrtao na susretu s velikim nadbiskupom Ševčukom, s kojim se susreo zajedno s metropolitima u Rimu 2019. godine. Preuzimajući ključni odlomak iz tadašnjega govora, u poruci koju je sada poslao sinodu u Poljskoj, Papa ističe da je blizina pastira s vjernicima kanal koji se gradi dan za danom i koji donosi živu vodu nade. Gradi se na svakom susretu, sa svećenicima koji poznaju i primaju k srcu brige naroda, i s vjernicima koji, kroz skrb koju primaju, usvajaju navještaj evanđelja koje im prenose pastiri. Neka Crkva, zaključio je tada papa Franjo poticajom koji je ponovio u poruci, bude mjesto na kojemu se crpi nada, gdje se nalaze uvijek otvorena vrata, gdje se prima utjeha i ohrabrenje.