Papa Franjo je sinoć, putem izravne veze iz Vatikana, osvijetlio božićno drvo i jaslice u Bazilici sv. Franje u Asizu, javlja Radio Vatikan.

Jaslice su ugrađene u brod od 7 metara na kojem su selioci iz Tunisa došli na talijanski otok Lampedusu 2014. godine. Na svečanosti su sudjelovale izbjeglice iz Afganistana, Kameruna, Nigerije i Sirije za koje se skrbi mjesni Caritas.

Gledajući brod pretvoren u jaslice, Papa je istaknuo da je Isus uvijek s nama, čak i u teškim vremenima. Koliko se samo braće i sestara utopilo u moru! Oni su sada s Gospodinom. On nam je došao darovati nadu – nastavio je Sveti Otac – reći nam da je snažniji od smrti, veći od svakoga zla, da je milosrdan. Ovoga vas Božića pozivam da otvorite srce milosrđu, oprostu. Ali nije lako – priznao je Papa – oprostiti ove pokolje.

Pozdravljajući članove obalne straže, koje je nazvao „sredstvima“ i „sijačima Isusove nade“, zahvalio je Italiji za „velikodušno prihvaćanje“ selilaca. Jug te zemlje nazvao je primjerom solidarnosti za čitav svijet. „Svima im želim da, kad pogledaju jaslice, mogu Isusu reći: ‘I ja sam pomogao da ti budeš znak nade!’“ – rekao je Papa.

Podignite glavu, Gospodin je blizu. S njime je snaga, spasenje, nada. Srce je možda rastuženo, ali glava je podignuta visoko, nadajući se u Gospodinu – kazao je papa Franjo, obraćajući se izbjeglicama. Svim je okupljenima poželio blagoslovljen i nadom ispunjen Božić, s mnoštvom blagih Gospodinovih dodira.

Prije toga, Papa je poslušao dva svjedočanstva: prvo, jedne mlade izbjeglice iz Kameruna, koja je bježeći iz svoje zemlje, izgubila četverogodišnju kćer. Tri mjeseca je bila zatočena u Libiji, gdje su je mučili unatoč tome što je bila trudna. Na koncu je puštena na gumeni čamac prema Italiji, prekrcan sa 125 osoba.

Potom je o svojem iskustvu govorio jedan član obalne straže, koji je sa svojom posadom spasio više od 5 tisuća selilaca. Ispričao je kako su od utapanja jednom spasili bebu staru svega četiri dana; rođenu netom prije prekomorskog putovanja s ocem, majkom i dvogodišnjim bratom.

Radio Vatikan | Bitno.net