Poticaj na zajednički hod u Crkvi, vraćajući se uvijek evanđelju kako bi pronašle nove putove i riječi za današnji svijet, uputio je papa Franjo skupini od oko 300 sudionica 70. opće skupštine Talijanske unije viših redovničkih poglavarica (USMI) koja se održava o temi „Na sinodskom putu, žene svjedokinje Uskrsloga“, koje je danas primio u audijenciju. Redovnice je papa Franjo potaknuo da budu stvarateljice nade, Božji kvasac usred čovječanstva. Ako Bogu posvećena žena ne svjedoči Uskrsloga, tu završava njezin život – napomenuo je Papa, a prenosi Vatican News.

Novi putovi za današnji svijet

Žene su bile prvi svjedoci uskrsnuća. One su uzor učenica u koje se trebamo ugledati, jer nas podsjećaju – objasnio je papa Franjo – da ako imamo hrabrosti vratiti izvornu svježinu evanđelja, pojavit će se novi putovi, kreativne metode, drugi oblici izražavanja, rječitiji znakovi, riječi pune obnovljenoga značenja za današnji svijet.

Isus Krist može također razbiti dosadne sheme u koje ga želimo zatvoriti i iznenađuje nas svojom stalnom božanskom kreativnošću, jer Krist je vječno evanđelje, a njegovo bogatstvo i njegova ljepota neiscrpni su:

Idite uvijek hrabro, tražite što nam Gospodin danas govori; ne što nam je rekao jučer. Istina je da svaka od vas ima svoju karizmu, i to je duh kojim želite postaviti pitanje: s duhom utemeljitelja koji imate u srcu, postavite danas pitanje: „Gospodine, što trebam danas činiti? Što nam je činiti?“. Žene su dobre u tomu, znaju stvarati nove putove, znaju davati… hrabre su.

Duh Sveti – protagonist sinodskoga puta

Žurba ženâ u uskrsno jutro da učenicima navijeste uskrsnuće također je poticaj za istinsko sinodsko obraćenje. One ne zadržavaju radost za sebe, ne hode same, jer svojstveno je ženama biti velikodušne, davati život, otvarati putove, zvati druge. Isusova nas prisutnost, naime, – kako je rekao rimski biskup – ne zatvara u nas same; potiče nas na susret s drugima i na odluku da hodimo s drugima. Sinodalnost je glavni put za Crkvu:

Nemojmo zaboraviti da je sinodski put Duh Sveti; On je glava sinodskoga hoda, On je protagonist. Žene u toj dinamici idu naprijed s pastirima i onda kada se mnogo puta ne osjećate cijenjene, a katkada i neshvaćene; raspoložive ste za slušanje, za susrete, za razgovor, za zajedničko planiranje. Sinodski put ne znači imati odgovore i donositi odluke, ne. Sinodski put znači hoditi, slušati – slušati! – čuti i ići naprijed. Sinodski put nije parlament; sinodski put nije zbirka mišljenja. Sinodski put znači osluškivati život pod vodstvom Duha Svetoga koji je protagonist sinode, a vi idite tim putom s obnovljenim entuzijazmom, žene svjedokinje Uskrsloga.

Sijati nadu

Slušati, gledati i doticati stvarnost, nikada se ne odvajati od nje i biti „u orbiti“ – savjetovao je papa Franjo višim redovničkim poglavaricama koje je također potaknuo da budu sijači nade pred malobrojnim zvanjima, pred problemom djelâ, potrebama međukulturalnosti posvećenoga života. Izazovi postoje – primijetio je – kako bi ih se nadvladalo, a nada je najmanja, ali najsnažnija vrlina.

Budimo realni, ali ne gubeći radost, odvažnost i predanost pune nade! Vaši brojni projekti govore o toj predanosti punoj nade. Nastavite tim putem!

Ogorčenost, đavolji eliksir

Dodajući još jedno razmišljanje na unaprijed pripremljeni tekst papa Franjo je upozorio na bolesti posvećenoga života, posebno na ogorčenost, onaj duh kiselosti iznutra koji gleda samo poteškoće ili podiže spomenik izrazima ‘ali, međutim’, uvijek tražeći ono što nije u redu. Ogorčenost je, naime, – prema Papinim riječima – đavolji liker i opreka nadi.

Kada održavamo ocat umjesto šećera, nešto nije u redu. Ogorčenost, kiselost srca, jako boli. Molim vas, kada vidite da se u nekoj zajednici poneka časna sestra nalazi u takvoj situaciji, pomozite joj da iziđe iz nje; pomozite joj da iziđe iz stanja melankoličnih ljudi koji uvijek misle: „Ali, nekada je bilo bolje, stvari ne idu dobro, ovdje, tamo…“. To je đavolji eliksir, ta gorčina, piće gorčine. Molim vas, ne dopustite to, pustite samo da nam Duh dade slatkoću koja je duhovna.