Papa Franjo dao je veliki intervju časopisu Avvenire, glasilu Talijanske biskupske konferencije, gdje je progovorio o nizu tema te neizravno odgovorio kardinalima koji su tražili pojašnjenje njegove pobudnice Amoris Laetitia i ustvrdio kako nisu razumjeli njegovu pobudnicu.

Kako prenose brojni mediji, među njima Crux i The Catholic Herald, Papa je progovorio o Drugom vatikanskom koncilu i njegovu odnosu prema Godini milosrđa koja završava ovu nedjelju.

“Crkva postoji samo kao oruđe koje treba čovjeku prenijeti Božji milosrdni plan. Tijekom Koncila Crkva je osjetila potrebu da bude u svijetu kao jaki znak Očeve ljubavi. Koncil, posebice dokument Lumen Gentium, prenio je naglasak kršćanskog pristupa s određenog legalizma koji može biti ideologiziran, na samoga Boga”, rekao je Papa i nastavio kako postoje neki koji to ne razumiju, što pokazuju i neke reakcije na Amoris Laetitia.

“Neki misle da su to samo crno-bijela pitanja, čak i kada su ona dijelom vrtloga života gdje smo pozvani razlučivati”, rekao je.

“Neki povjesničari kažu kako je potrebno stoljeće prije nego poruke Koncila budu prihvaćene u Crkvi… Mi smo na pola puta”, poručio je Papa.

Podsjetimo, četiri kardinala Katoličke Crkve (Raymond Burke, Carlo Caffarra, Walter Brandmüller te Joachim Meisner) poslala su pismo papi Franji u kojem ga mole da “prekine nesigurnosti i pojasni” pitanja vezana uz tumačenje njegove apostolske pobudnice Amoris Laetitia, osobito pitanje o pričešćivanju razvedenih i ponovno vjenčanih parova.

U naknadnom razgovoru kardinal Burke je rekao kako, ako Papa ne odgovori na njihova pitanja (što, po svemu sudeći neće), može nastati potreba za objavljivanjem formalnog ispravka pogreške u Papinoj pobudnici. Kardinal je rekao kako su takvi slučajevi, u kojima su kardinali i biskupi korigirali pape po nekim pitanjima, postojali i ranije u tradiciji Crkve.

Papa je u razgovoru govorio i o Jubileju milosrđa te ekumenskim procesima. Novinarka Avvenirea Stefania Falasca upitala ga je o njegovim nastojanjima u uspostavljanju jedinstva s drugim kršćanskim Crkvama.

“Jedinstvo kršćana je put koji nas vodi zajedničkom hodu s Isusom. Unatoč teološkim razlikama, praktični ekumenizam je moguć i može imati razne forme – poput pomoći siromašnima. To jedinstvo je milost koju trebamo izmoliti. Svaki oblik prozelitizma među kršćanima je grijeh. Crkva nikada ne raste iz prozelitizma nego snagom svoje privlačnosti, kao što je govorio i Benedikt XVI.”, rekao je Papa.

Upitan zašto smatra da je prozelitizam grijeh, Papa je odgovorio:

“Zato što je u suprotnosti s dinamikom kršćanstva. Crkva nije nogometni klub koji okolo traži navijače.”

Papa je progovorio i o “duhovnoj bolesti” koja vlada među katolicima koji vjeruju da je Crkva “samodovoljna realnost gdje se sve kreće u skladu s logikom ambicije i moći”.

“Ponekad mi se čini kako je najveći rak Crkve što dajemo slavu jedni drugima”, poručio je Papa i dodao kako je Martin Luther, otac protestantizma, to prepoznao i pobunio se protiv toga.

“Protiv Crkve kao organizacije koja ide naprijed ignorirajući Božju milost ili je doživljavajući kao svojinu koju uzima zdravo za gotovo. Kušnja da se stvara autoreferencijalna Crkva uvijek postoji”, poručio je papa Franjo.

Goran Andrijanić | Bitno.net