U tijeku svoga pastirskog pohoda Kubi, papa Franjo je u ponedjeljak 21. rujna na Trgu revolucije u trećem po veličini gradu Kube Holguinu predvodio euharistijsko slavlje, prenosi IKA.

U homiliji se osvrnuo na apostola i evanđelistu Mateja, čiji se blagdan toga dana slavio. Matej nam u evanđelju opisuje susret koji je promijenio njegov život. Uvodi nas u “igru pogleda” koja može promijeniti povijest. Jednoga dana dok je sjedio za stolom i sakupljao porez, Isus je prolazio, približio mu se i rekao “Pođi za mnom”. I Matej je ustao i prošao za njim, podsjetio je Papa, te nastavio “Isus ga je pogledao. Kakvu je snagu ljubavi imao Isusov pogled da je tako dojmio Mateja! Kakvu su snagu morale imati te oči da je ustao!” Istaknuo je da je taj pogled Mateju otvorio srce, promijenio ga, obratio, dao novi život jednako kao i Zakeju, Bartimeju, Mariji Magdaleni, Petru, kao i svakome od nas.
Čak ako i ne podignemo pogled prema Gospodinu, on nas prvi pogleda. Tako svatko od nas može reći “grešnik sam, kojega Isus gleda”, rekao je Papa, te pozvao okupljene da se kod kuće ili u crkvi u tišini zahvalno i s radošću prisjete trenutka u kojem se milosni Božji pogled zaustavio nad njihovim životima.
Vraćajući se na Mateja, kojega je Gospodin pogledao i rekao mu “Pođi za mnom”, Papa je rekao “Nakon pogleda, Isusova riječ. Nakon ljubavi, poslanje”. Nakon toga Matej više nije isti, iznutra se promijenio. Susret s Isusom, s njegovim milosrdnim pogledom ga je promijenio. Ostavlja stol s novcem, napušta svoju isključenost. Prije je sjedio da bi uzimao od drugih, sada, s Isusom mora ustati i krenuti, da bi davao, davao drugima. Isus ga je pogledao i Matej je našao radost u služenju, pojasnio je Papa, te dodao kako Isusov pogled rađa misijsku djelatnost, služenje, predanost.
Isus ide pred nama, otvarajući put i poziva nas da ga slijedimo, poziva nas da hodimo sporo i da odbacimo naše predrasude, otpor prihvaćanja drugih i nas samih. Dan za danom nas izaziva s pitanjem: Vjeruješ li? Vjeruješ li da je moguće da se sakupljač poreza pretvori u slugu? Misliš li da je moguće da izdajica postane prijatelj? Misliš li da je moguće da je sin stolara Božji Sin? Njegov pogled mijenja naš pogled, njegovo srce mijenja naše srce. Bog je Otac, koji želi spasenje sve svoje djece, rekao je Papa. Stoga je pozvao vjernike da dopuste da ih Gospodin gleda u molitvi, euharistiji, u braći, prije svega u onima koji se osjećaju napuštenima i samima. Učimo se gledati kako On nas gleda. Dijelimo njegovu nježnost i njegovo milosrđe s bolesnima, zatvorenima, starima i obiteljima u teškoćama, pozvao je Papa.

U homiliji se Papa osvrnuo i na Crkvu na Kubi koja s velikim naporom i žrtvama nastoji da i u najudaljenijim mjestima bude nazočna Krista riječ. Tako je spomenuo “misijske kuće” koje zbog nedostatka crkava i svećenika mnogim osobama omogućuju prostor za molitvu, slušanje Riječi Božje, kateheze i zajedničko življenje. Prema njegovim riječima, to su mali znakovi Božje prisutnosti u njihovim sredinama i svakodnevna pomoć koja oživljava riječi apostola Pavla: “Zaklinjem vas, da živimo dostojno poziva kojim ste pozvani u poniznosti, krotkosti i strpljenju. Podnosite jedni druge u ljubavi. Trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira” (Ef 4,1-3).
Na kraju homilije papa Franjo izrekao je molitvu Djevici Mariji Gospi milosrđa “Neka svako dijete ovog plemenitog naroda zadrži majčinski pogled, neka njezine milosrdne oči budu uvijek pozorne na svakoga među vama, na vaše domove, obitelji i one koji osjećaju da nema mjesta za njih”. Nakon popričesne molitve, zahvalu Papi izrekao je mjesni biskup Emilio Aranguren Echeverria, a Papa mu je u znak zajedništva darovao kalež.
Nakon mise Papa se uputio do pet metarskoga križa ponad grada te se pored njega pomolio, blagoslovivši grad.

IKA | Bitno.net