Leon

Papa Benedikt XVI. je nakon trodnevnog boravka u Meksiku otišao na Kubu gdje će ostati do srijede navečer. Posljednjeg dana posjete Meksiku Papa je održao misu u Parku podignutom prigodom obilježavanja dvjestote obljetnice neovisnosti Meksika, na kojoj je sudjelovalo oko 600.000 ljudi, pozvao je meksičke katolike da ne podliježu napastima površne vjere i isključivo vjerskim običajima, a biskupima Latinske Amerike tijekom svečane Večernje preporučio je da izbjegavaju besplodne podjele, kritike i štedljiva nepovjerenja.

Papa Benedikt XVI., s tradicionalnim meksičkim šeširom na glavi, nakon što je helikopterom preletio svetište Krista Kralja, podignutom na vrhu brda Cerro del Cubilete, geografskom središtu Meksika, došao je u prepuni prostrani park, gdje ga je pozdravilo sa silnim oduševljenjem više od pola milijuna vjernika iz raznih krajeva te najbrojnije katoličke zemlje Latinske Amerike. U nagovoru uz Angelus je primijetio kako su u vremenima teških iskušenja i boli mučenici uvijek zazivali u pomoć Krista Kralja i Gospu povicima “Živio Krist kralj i Gospa Guadalupska”. Molim sada da njezina prisutnost u ovom dragom narodu i dalje doziva u svijest poštivanje, obranu i zaštitu ljudskog života i učvršćivanje bratstva, izbjegavajući beskorisnu osvetu i otklanjajući mržnju koja unosi razdor – rekao je Sveti Otac i primijetio kako je i njegov prethodnik Ivan Pavao II. želio posjetiti ovo područje, ali mu nije uspjelo te mu je drago što je sada uspjelo njemu. Osvrnuo se ponovno na veliku kontinentalnu misiju koju su pokrenuli biskupi Latinske Amerike iz Aparicide 2007., u kojem traže obnovu u duhu i novu evangelizaciju. U tom je smislu Crkva proglasila i Godinu vjere kako bi u svijetu došlo do istinskog i obnovljenog obraćenja.

Prije molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa je upozorio Meksikance da ne zaborave da ih istinska pobožnost prema Gospi približava Kristu. Prava se pobožnost ne sastoji u neplodnom i prolaznom čuvstvu niti u nekoj ispraznoj lakovjernosti, nego da proizlazi iz prave vjere koja nas vodi k priznavanju uzvišenosti Majke Božje te nas potiče na djetinju ljubav i na nasljedovanje njezinih vrlina – rekao je Papa citirajući koncilsku konstituciju Lumen gentium. Ljubiti Mariju znači truditi se slušati njezina Sina; častiti Gospu Guadalupsku znači živjeti po riječima blagoslovljenog ploda utrobe njezine. U ovim vremenima u kojima su tolike obitelji podijeljene i prisiljene na emigraciju, mnoge trpe zbog siromaštva, korupcije, obiteljskog nasilja, trgovine drogom, krize vrijednosti ili kriminala, obratimo se Mariji i molimo je za utjehu, snagu i nadu. Ona je Majka pravoga Boga, koja poziva ostati s vjerom i ljubavlju pod njegovim okriljem, da bismo tako pobijedili svako zlo i uspostavili pravednije i solidarnije društvo, rekao je Papa.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice i Vatikanske televizije i Radija o. Federico Lombardi u svom osvrtu na boravak pape Benedikta XVI. u Meksiku rekao je kako su Papine poruke upućene svim narodima Latinske Amerike, što potvrđuje i nazočnost predstavnika biskupskih konferencija svih tih zemalja. Njega se posebno dojmilo euharistijsko slavlje u Parku Bicentenario, u kojem je sudjelovalo veliko mnoštvo vjernika, što se do sada nije vidjelo ni na jednom drugom mjestu tijekom 23 apostolska putovanja Benedikta XVI.(ika/bitno.net)