10931394_867508473313171_2583876133363544585_n

Papa je govorio o društvima opterećenim korupcijom i siromaštvom, a zatim je snažno istaknuo, obraćajući se spontano okupljenom mnoštvu, da “su siromašni središte Evanđelja”. Ako izuzmemo siromašne iz Evanđelja, nemoguće nam je shvatiti Kristovu poruku, rekao je slikovito Papa. Pozvao je kršćanske zajednice na Filipinima da budu blizu onima koji su isključeni iz društva, kao i da naviještaju ljepotu kršćanskoga braka.
Upozorivši na “žalosne kompromise s mentalitetom ovog svijeta”, Papa je vjernicima poručio da ne smiju dopustiti da upadnu “u određeni materijalizam koji se može uvući u naše živote i kompromitirati svjedočenje koje pružamo”.

“Jedino ako mi sami postanemo siromašni, uklanjajući naše samozadovoljstvo, moći ćemo se poistovjetiti s posljednjima među braćom i sestrama. Sve ćemo promatrati u novom svjetlu i tako ćemo moći odgovoriti pošteno i čestito na izazov naviještanja radikalnosti evanđelja u društvu naviklom na isključivost, polarizaciju i skandalozne nejednakosti”, rekao je Papa.

Papa Franjo sve upozorava: “Evanđelje poziva svakog kršćanina da živi životom poštenja, čestitosti i predanog rada na općem dobru”, te dodaje: “Ali također poziva kršćanske zajednice na stvaranje ‘krugova čestitosti’, mreža solidarnosti koje se mogu proširiti u društvu kako bi ga preobrazili svojim proročkim svjedočenjem”.

Prije toga Papa se susreo s predstavnicima vlasti i diplomatskog zbora. U kratkom govoru Papa je uputio zahtjev za “odlučnim odbacivanjem svih oblika korupcije koja otima sredstva od siromašnih”. Pozvao je političke vođe da “se odlikuju poštenjem, čestitošću i odgovornošću za opće dobro”.

IKA | Bitno.net