To se pitanje ne odnosi posebno samo na okoliš, nego općenito na smisao života i vrijednosti koje se nalaze u temelju društvenoga života.

Valja odgovoriti na ekološku krizu; vapaj zemlje i vapaj siromašnih ne mogu više čekati – ponovni je apel pape Franje za brigu o zajedničkom domu, upućen u videoporuci povodom inicijative „Laudato si’ Week“ koja će se održati od 16. do 24. svibnja. Papa u poruci poziva na sudjelovanje u tom Tjednu enciklike Laudato si’, kada će katoličke zajednice posvuda slaviti petu obljetnicu enciklike pape Franje objavljene 24. svibnja 2015. godine.

U prigodi te „globalne kampanje“ papa Franjo – kako stoji u samom dokumentu – potiče da se upitamo kakav svijet želimo ostaviti onima koji će doći nakon nas, djeci koja odrastaju. U enciklici je, naime, pojasnio da se to pitanje ne odnosi posebno samo na okoliš, nego općenito na smisao života i vrijednosti koje se nalaze u temelju društvenoga života. Jer, sve je – kako je istaknuo u videoporuci – dar našega dobrog Boga stvoritelja.

Tjedan enciklike Laudato si’ održat će se pod pokroviteljstvom Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, a podupire ga, među ostalima, Globalni katolički pokret za klimu, uz pozornost prema akcijama u svrhu očuvanja stvorenoga, koje su do sada poduzele katoličke zajednice, te zauzimajući se kako bi se ubrzala zaštita zajedničkoga doma.

Vatican News | Bitno.net