U ovim nestabilnim vremenima, sklonim nasilju koje poznaje Bliski istok, sve je žurnije da Kristovi učenici pruže istinsko svjedočanstvo svojega jedinstva, da svijet vjeruje poruci ljubavi, mira i evanđeoske pomirbe – piše sveti Otac u pozdravnoj poruci novom grko-pravoslavnom patrijarhu Antiohije i cijelog Istoka, Ivanu X., kojeg je 17. prosinca izabrao Sveti Sinod okupljen u samostanu Naše Gospe u Balamandu, na sjeveru Beiruta.

Ivan X. nasljeđuje patrijarha Ignacija IV. Hazima, koji je preminuo 5. prosinca u 92. godini života. Naša je odgovornost – piše Sveti Otac – zajedno nastaviti hod da još razvidnije očitujemo duhovnu stvarnost zajedništva, premda još nepotpunog, koje nas već ujedinjuje. Papa dakle želi da se odnosi između grko-pravoslavnoga patrijarhata i Katoličke crkve još više razviju kroz razne oblike plodonosne suradnje te nastavljanjem zauzimanja da se riješe neriješena pitanja, zahvaljujući aktivnom i poticajnom sudjelovanju u radu Mješovitoga međunarodnog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke crkve i zajednice Pravoslavnih crkvi.

Na kraju poruke Sveti Otac jamči novom patrijarhu svoju molitvu, a moli Krista da svoju utjehu udijeli svima koji su žrtva nasilja na Srednjem Istoku te da svakome nadahne geste mira. (rv/bitno.net)