Na jučerašnjoj općoj audijenciji u dvorani Pavao VI. u Vatikanu Sveti je Otac govorio o apostolskom putovanju u Libanon, koje je – kako jer rekao – žarko želio unatoč teškim okolnostima, smatrajući da otac ima biti uz svoju djecu kada im je teško. Nosila me želja da navijestim mir koji je uskrsli Gospodin ostavio svojim učenicima – istaknuo je Benedikt XVI. dodajući da je bio glavni razlog apostolskoga putovanja u Libanon potpis i uručenje posindske pobudnice ‘Crkva na Srednjem istoku’.

Govoreći o boravku u Libanonu, Papa je istaknuo pastoralni vidik događaja koji je ujedno bio prigoda za istinski dijalog u složenoj ali i primjernoj državi za cijelu regiju. Unatoč patnjama i trpljenjima na Srednjem istoku, očitovao sam svoju blizinu opravdanim željama bliskoistočnog stanovništva, prenoseći mu poruku ohrabrenja i mira. Posebno mislim na krvavi sukob u Siriji, s tisuće žrtva i više od milijun izbjeglica, a ne zaboravljam ni Irak. Tijekom apostolskog putovanja, narod je Libanona i Srednjeg istoka zanosno živio u vedrom i poticajnom ozračju, bilo je to važno iskustvo uzajamnog poštivanja, razumijevanja i bratstva, što je veliki znak nade za cijelo čovječanstvo – istaknuo je Benedikt XVI.

Zahvaljujem Gospodinu na ovom dragocjenu daru, koji je nada za budućnost Crkve u onim krajevima. Mladi, odrasli i obitelji imaju čvrsto žele da im život bude ukorijenjen u Kristu, da budu vjerni evanđelju, da zajedno hode s Crkvom – kazao je Sveti Otac te ponovno zahvalio svima koji su neumorno radili za apostolsko putovanje u Libanon.

Papa je ponovno zahvalio libanonskom predsjedniku Michelu Suleimanu i libanonskom narodu na srdačnom prihvatu. Pripremili su mi vrlo topli doček, što je u skladu s libanonskom tradicijom, a i muslimani su me prihvati s velikim poštovanjem. Njihova mi je ustrajna prisutnost omogućila uputiti poruku dijaloga i suradnje između kršćanstva i islama. Čini mi se da je kucnuo trenutak za zajedničko, iskreno i odlučno svjedočanstvo protiv podjela, nasilja i ratova – ustvrdio je Benedikt XVI.

Papa se osvrnuo na pojedinačne događaje apostolskoga putovanja, rekavši da je nakon toploga dočeka u zračnoj luci u Beirutu bilo posebno svečano u bazilici svetoga Pavla kada je potpisao posindsku pobudnicu ‘Crkva na Srednjem istoku’. Tada sam pozvao srednjoistočne katolike da gledaju u raspetoga Krista kako bi mogli i u teškim i bolnim kontekstima slaviti pobjedu ljubavi nad mržnjom, praštanja nad osvetom, jedinstva nad podjelama – rekao je Sveti Otac potom se osvrnuo na drugi dan apostolskog putovanja.

Na susretu s predstavnicima državnih ustanova, diplomatskim zborom i vjerskim vođama sve sam potaknuo na zauzimanje da kulturološke, društvene i vjerske razlike budu u službi iskrenoga dijaloga, novoga bratstva u čijem će središtu biti dostojanstvo svake osobe, čiji život uvijek valja braniti i štititi – istaknuo je Papa podsjećajući da se isti dan susreo i s muslimanskim vođama.
Zahvaljujem Bogu na ovom susretu. Današnjem su svijetu potrebni jasni i čvrsti znakovi dijaloga i suradnje, a Libanon je u tome uvijek bio i treba ostati uzor za arapske zemlje i ostatak svijeta. Govoreći pak o susretu s mladima istaknuo je neopisivo veselje mnoštva mladih iz Libanona i susjednih država, čega će se mnogi dugo sjećati. Ohrabrio sam mlade da budu postojani u vjeri, da se ufaju u Krista, izvor naše radosti, te da osobno u molitvi produbljuju odnos s Njim, da budu otvoreni idealima života, obitelji, prijateljstva i solidarnosti. Gledajući zajedno kršćanske i muslimanske mlade, potaknuo sam ih da zajedno izgrađuju budućnost Libanona i Srednjega istoka te da se zajedno opiru nasilju i ratu. Sloga i pomirba moraju biti jači od guranja u smrt – ustvrdio je Benedikt XVI., a potom je govorio o svetomisnom slavlju na obalama Beiruta.
U prisutnosti brojnih biskupa i velikog mnoštva vjernika, pristiglih iz svih krajeva Srednjeg istoka, želio sam potaknuti sve da žive u vjeri i da odvažno svjedoče, svjesni da je obveza kršćana i Crkve svima naviještati radosnu vijest. Na završetku euharistijskog slavlja uručio sam posindsku pobudnicu, zaključke Posebne biskupske sinode za Srednji istok, da je patrijarsi, istočni i latinski biskupi, redovnici i laici uruče svim vjernicima da ih dokument učvrsti u vjeri i zajedništvu i na putu željene nove evangelizacije – kazao je Papa podsjećajući i na nedjeljni ekumenski susret s pravoslavnim patrijarsima i predstavnicima Crkvi i crkvenih zajednica.

Završavajući opću audijenciju Papa je rekao da su provedeni dani u Libanonu predivno očitovanje vjere i proročki znak mira. Mnoštvo je vjernika imalo prigodu promišljati, razmijeniti iskustva i naročito zajedno moliti, obnavljajući obvezu da vlastiti život temelje na Kristu. Uvjeren sam da će libanonski narod znati, u svojoj mnogovrsnoj i dobro usklađenoj vjerskoj i društvenoj stvarnosti, novim zanosom svjedočiti istinski mir, koji se rađa iz povjerenja u Boga – ustvrdio je Papa dodajući:

Želio bih da moje poruke mira pomognu upraviteljima Bliskog istoka da odlučno krenu prema miru i boljem razumijevanju između kršćana i muslimana. Molim se za drage bliskoistočne stanovnike da ostanu vjerni prihvaćenim obvezama – zaključio je Sveti Otac, a potom je na raznim jezicima pozdravio hodočasnike. Hrvatske je hodočasnike pozdravio riječima:  Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Svete Jelene iz Šenkovca. Dragi prijatelji, neka vam posjet grobovima svetih apostola i njihov primjer mučeništva budu nadahnuće za još jače svjedočenje vjere u Isusa Krista, jedinog Spasitelja. Hvaljen Isus i Marija! (rv/bitno.net)

Foto: facebook.com/news.va.en