O IZBJEGLIČKOJ KRIZI

Papa o opasnosti od terorističke infiltracije u Europu i kršćanskoj dužnosti pomaganja bližnjemu

Papa se u iscrpnom razgovoru za portugalsku radio postaju dotakao i teme opasnosti od terorizma

00801_08092015728307ce

Papa Franjo dao je iscrpan razgovor za portugalsku radijsku postaju Radio Renascença i u njemu se dotakao izbjegličke krize koja trenutno potresa Europu, te izjavio kako je svjestan opasnosti od terorističke inflitracije na Stari kontinent, zbog koje treba poduzeti mjere sigurnosti.

“Istina je, i toga sam svjestan, da sigurnosni nadzor nad granicama nije kao nekada. Istina je da samo 400 kilometara od Sicilije djeluje nevjerojatno okrutna teroristička skupina. Dakle, postoji opasnost od infiltracije, to je istina”, rekao je odgovarajući na pitanje o izbjeglicama i dodao kako ta opasnost može doći i do Rima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nitko nije rekao da je Rim imun na takve prijetnje”, pojasnio je i nastavio kako treba poduzeti mjere sigurnosti:

“To je složeno i ne možemo pojednostavljeno gledati na sve. Očito je, ako izbjeglice dođu, unatoč svim mjerama sigurnosti, moramo im pružiti dobrodošlicu, tako kako nam zapovijeda Biblija. Mojsije je rekao svojim ljudima: Primite strance, jer i vi ste bili stranci u zemlji egipatskoj”.

Papa je progovorio i o svom nedavnom zahtjevu župama i samostanima da prime izbjegličke obitelji.

“Tražio sam da prime obitelj, a ne pojedince jer obitelj daje više jamstva za sigurnost, s čime možemo izbjeći infiltraciju. Nisam mislio kako obitelj treba živjeti u župnikovom domu, nego da treba provjeriti raspolaže li župa s nekim prostorom, nekom sobom u školi primjerice, koji može biti pretvoren u stan za izbjeglice. Ili da možda unajme neki manji stan za obitelj. U svakom slučaju, da im se pomogne i osigura krova nad glavom, da im se iskaže dobrodošlica i da budu integrirani u zajednicu. Bilo je puno reakcija na moj poziv. Postoje samostani koji su skoro potpuno prazni…”, rekao je papa Franjo koji je dodao i kako su dvije župe u Rimu već primile izbjegličke obitelji.

Val izbjeglica u Europu Papa je opisao kao “vrh ledene sante”.

“Ovi ljudi bježe od rata i gladi, ali to je vrh ledene sante. Ispod se nalazi razlog: loš i nepravedan socioekonomski sustav u svijetu. Sustav koji je izbacio čovjeka iz središta i umjesto njega postavio boga novca, idola suvremenosti”, poručio je Papa i rekao kako je pravi način borbe protiv ove krize suočavanje s njezinim uzrocima:

“Gdje je uzrok glad, moramo stvarati radna mjesta i investicije. Gdje je rat, moramo raditi na miru…”, poručio je.

U razgovoru je Papa rekao i kako je reformirao proces proglašenja braka ništavim kako bi ga ubrzao i učinio financijski dostupnim svima. Pozvao je vjernike da se mole za Sinodu o obitelji koja započinje idući mjesec u Vatikanu, te ponovio kako osobe koje žive u drugom, civilnom braku, nisu ekskomunicirane i treba ih integrirati u život Crkve.

Upitan kako komentira činjenicu da je veoma popularan u svijetlu Isusove poruke da će “njegovi sljedbenici biti omrznuti u svijetu zbog njegova imena”, Papa je odgovorio:

“Često se pitam kakav će biti moj križ, kakav je moj križ. Križevi postoje. Možda ih ne možete vidjeti, ali su tu. Isus je također bio popularan neko vrijeme, a vidite kako je to završilo. Nikome od nas ovaj svijet ne jamči sreću. Jedino što želim jest da sačuvam mir u srcu i da me Bog zadrži u svojoj milosti. Jer svi smo grešnici i do zadnjeg trenutka možemo odbaciti njegovu milost. Jedno me tješi: Sv. Petar počinio je ozbiljan grijeh – zatajio Isusa – a ipak je bio papa. Ako je on postao papom, onda je to velika utjeha za mene, jer Gospodin čuva nada mnom kao što je čuvao nad Petrom. Ali, Petar je umro na križu, dok ja ne znam kako ću umrijeti. Neka Bog odluči, i neka bude volja njegova”.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Objavljeno: 14. rujna 2015.

Možda vam se svidi