– Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nije uručio nikakav „povijesni poziv“ pape Franje patrijarhu i članovima Svetog Sinoda da posjete Vatikan – stoji u priopćenju glasnogovornika Srpske pravoslavne Crkve episkopa bačkog Irineja Bulovića.

U izjavi objavljenoj na službenim stranicama SPC, spominje se kako je nadbiskup Dominique Mamberti bio u državničkom posjetu Republici Srbiji, prigodom kojega se susreo sa najvišim državnim predstavnicima. U programu spomenutog posjeta, organiziran je i „kurtoazni susret sa Patrijarhom srpskim Irinejem i Svetim Sinodom koji se dogodio u Patrijaršiji u Beogradu“, a na kojemu je sudjelovao i zrenjaninski biskup Ladislav Német

, međutim patrijarhu Irineju nije uručen nikakav „povijesni poziv“.

U pomalo nediplomatskom tonu, episkop Irinej (ne miješajmo ga s patrijarhom Irinejem) u priopćenju piše kako, „samo zrenjaninski biskup zna kako su se ‘svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i delegacija Svete stolice, usuglasili da do posjeta treba svakako doći’, te o kakvim je ‘diplomatskim pregovorima oko ne baš jednostavne organizacije posjeta’ riječ, a o kojima u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi nitko ni pojma nema“.

Episkop Irinej objasnio je kako „službeni papinski poziv biva uručen tek kada se sve unaprijed dogovori i kada potvrdan odgovor izvjestan“, te oštrim tonom kritizirao zrenjaniskog biskupa koji „uporno, iz inata ili iz nekih drugih razloga, pokazuje kako ima opsesivnu potrebu baviti se Srpskom pravoslavnom Crkvom i dijeliti joj lekcije“. Glasnogovornik je također izrazio nezadovoljstvo biskupovom usporedbom srpskog naroda sa djecom iz vrtića koja sve rade iz inata nazvavši ju neduhovitom i neukusnom.

Iako priopćenje SPC u određenim dijelovima karakterizira oštrija i ponekad nediplomatska retorika, moramo priznati kako doista ostaje nejasno iz kojih je razloga i s čijim dopuštenjem biskup Német iznio u javnost informaciju o susretu pape Franje i patrijarha Irineja i tako, na neki način, sam izazvao ovakvu reakciju. Zbunjenost biskupovim očito preuranjenim istupom pojačava i činjenica kako se radi o ‘domaćem biskupu’ rođenom u Vojvodini, koji zasigurno dobro poznaje situaciju, te složenost i osjetljivost odnosa dvaju Crkava.

Ipak, ohrabruju riječi episkopa Irineja kako unatoč nesporazumima „dijalog i suradnja među Crkvama neće biti dovedeni u pitanje“, te kako bi eventualne posljedice, poput isključivanja iz dijaloga, mogao snositi isključivo biskup Német.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net