Sveti je Otac uputio poruku članovima svjetovnih instituta koji u Asizu do 26. srpnja održavaju svoj kongres posvećen temi “Osluškujući Boga u brazdama povijesti: svjetovnost govori posvećenju”.

Papa

Članovi svjetovnih instituta muškarci su i žene sposobni za duboki pogled i dobro svjedočenje u povijesti – tako Sveti Otac opisuje Bogu posvećenje svjetovnjake u poruci koju je potpisao državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. U sadašnje doba koje životu i vjeri postavlja duboke upite, posvećene osobe mogu snagom Duha Svetoga slijediti svoj poziv, odnosno živjeti u svijetu napora i težnja nastojeći sve više ljudski pogled poistovjećivati s božanskim – istaknuo je Benedikt XVI.

Identitet posvećenih osoba u tom smislu – primijetio je Papa – ističe njihovu važnost u poslanju Crkve, ili da joj pomognu ostvariti poslanje u svijetu, da muškarci i žene po teologiji povijesti, bitnoj sastavnici nove evangelizacije, mogu ponovno steći „zaista slobodan i mirotvoran pogled na svijet“, i uistinu potreban. Stoga Sveti Otac ističe uzajamnost odnosa između Crkve i svijeta, ne treba samo Crkva davati svijetu, pridonoseći većoj čovječnosti ljudi i njihove povijesti, nego i svijet treba davati Crkvi, tako da može bolje razumjeti samu sebe i svoje poslanje – objasnio je Benedikt XVI.

Papa u poruci potiče svjetovne institute da svoju pozornost usredotoče na osobni susret s Božjom ljubavlju, ističe važnost duhovnog života koji se hrani molitvom i slušanjem Riječi Božje radi nade i pouzdanja, te važnost formacije, shvaćene kao odgoj u mudrosti koja je uvijek svjesna čovječje važnosti i Stvoriteljeve veličine. Takav odgoj omogućava laicima i svećenicima da žive u složenom svijetu i da povijest promatraju u svjetlu Riječi života – tvrdi Sveti Otac.

U zaključku poruke Sveti Otac potiče članove svjetovnih instituta na spremnost izgradnje općega dobra, na kreativnost po Duhu Svetome, te da ukorijenjeni u Kristu s pouzdanjem gledaju u budućnost i da s ljubavlju prihvaćaju rane svijeta i Crkve. Glavni je cilj radostan i pun život, gostoljubiv i kadar praštati, jer se temelji na Isusu Kristu – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)