Papa je mlade pozvao da se ugledaju na život austrijskog blaženika Franza Jägerstättera kojeg su nacističke vlasti ubile jer je odbio dati prisegu Hitleru, postavši tako simbol borbe za slobodu savjesti.

“Želio bih vas pozvati da upoznate izniman lik mladića koji se prizvao na svoju savjest, mladog Europljanina ‘širokog pogleda’, koji se borio protiv nacizma tijekom Drugog svjetskog rata”, kazao je Papa mladima okupljenima na Konferenciji mladih Europske unije  koja se održava u Pragu od 11. do 13. srpnja.

“Zvao se Franz Jägerstätter, a blaženim ga je proglasio papa Benedikt XVI. Franz je bio mladi Austrijanac koji je zbog svoje katoličke vjere učinio priziv savjesti na naredbu da prisege na vjernost Hitleru i otiđe u rat. Kao dječak bio je veseo, simpatičan i bezbrižan, ali kako je sazrijevao, zahvaljujući također i njegovoj ženi Franziski, s kojom je imao troje djece, promijenio je svoj život i razvio duboka uvjerenja. Kad su ga pozvali da uzme oružje, odbio je jer je smatrao da je nepravedno ubijati nedužne živote.”

Sveti Otac je podsjetio da su svi nagovarali Franza da dadne prisegu, uključujući njegovu zajednicu, obitelj, pa čak i lokalnog svećenika. Jedina iznimka bila je supruga Franziska koja je “svjesna cijene koju će platiti, uvijek stajala uz svog supruga i podržavala ga do kraja”.

“Unatoč nagovaranju i mučenju, Franz je više volio biti ubijen nego ubijati. Rat je smatrao potpuno nepravednim. Da su svi mladići pozvani na oružje učinili kao on, Hitler ne bi mogao izvesti svoje đavolske planove. Da bi pobijedilo, zlo treba suučesnike”, dodao je Papa.

Podsjetio je i kako je blaženi Franz Jägerstätter pogubljen u istome zatvoru kao i njegov suvremenik Dietrich Bonhoeffer, mladi njemački luteranski teolog koji se protivio nacizmu.

Papa je zaključio kako su ova dvojica mladića ubijeni jer su “ostali vjerni idealima svoje vjere do samoga kraja”.