Objavljujemo pismo koje je papa Franjo, tada kardinal Bergoglio, napisao 2010. karmelićanskim redovnicama, tražeći od njih da se mole za odbacivanje zakona o legalizaciji istospolnih brakova u Argentini

Nakon što smo objavili Pastirsko pismo koje je papa Franjo napisao kao nadbiskup Buenos Airesa u vrijeme kada je Argentina usvajla zakone koji će legalizirati istospolne brakove u toj zemlji, objavljujemo još jedan dokument iz toga razdoblja. Tim objavama puštamo da Jorge Mario Bergoglio sam odgovori, svojim riječima, na tvrdnje koje su se mogle čuti ovih dana u hrvatskoj javnosti, one prema kojima zagovornici referenduma ne slijede Papin nauk po tim pitanjima. Ovaj i prijašnji dokument jasno svjedoče o tome što i kako Papa misli o gay brakovima i tako daju odgovor na spomeute tvrdnje.

Buenos Aires, 22. lipnja 2010.

Drage sestre,

Pišem ovih nekoliko redaka svakoj od vas koje ste u četiri samostana Buenos Airesa. Argentinski narod će se u narednim tjednima morati suočiti s jednom situacijom čiji ishod može ozbiljno raniti obitelj.
Radi se o nacrtu zakona koji će dozvoliti brak osobama istoga spola. U igri je ovdje identitet i opstojnost obitelji: otac, majka i djeca. U igri je život mnoge djece koja će biti unaprijed diskriminirana i kojoj će biti uskraćeno njihovo ljudsko sazrijevanje koje je Bog htio da se događa s jednim ocem i jednom majkom. U igri je totalno odbacivanje Božjega zakona, upisanog i u našim srcima.

Sjećam se jedne rečenice Male Terezije kada govori o svojoj bolesti u djetinjstvu. Kaže da se đavlova zavist htjela osvetiti njihovoj obitelji zbog ulaska njezine starije sestre u Karmel. Ovdje, jednako tako, postoji đavlova zavist po kojoj grijeh ulazi u svijet: zavist koja lukavo želi uništiti sliku Božju, tj. muškarca i ženu koji su primili zapovijed rasti, množiti se i podložiti zemlju.

Nismo naivni: ovo nije samo politička borba, nego je jedan pokušaj uništenja Božjega plana. Nije samo jedan nacrt zakona (to je samo jedno sredstvo) nego je „potez“ oca laži koji želi zbuniti i zavarati Božju djecu. Isus kaže da će nam poslati Duha Istine kako bismo se obranili od ovog lažnog tužitelja.

Danas Domovina, u ovoj situaciji, treba izvanrednu pomoć Duha Svetoga da donese svijetlo istine posred tmine zablude. Treba ovoga Branitelja da nas obrani od varki tolikih sofizama kojima se želi pod svaku cijenu opravdati ovaj nacrt zakona, koji zbunjuju i zavaravaju čak i mnoge dobronamjerne ljude.

Zbog toga se obraćam Vama i tražim molitve i žrtve, dva nepobjediva oružja Mala Terezije. Zazivajte Gospodina da pošalje svoga Duha senatorima koji će glasati. Da to ne čine potaknuti zabludom, ili uvjetovani okolnostima, nego onim što im savjetuje naravni i Božji zakon. Molite za njih i njihove obitelji da ih Gospodin posjeti, osnaži i utješi. Molite da senatori učine veliko dobro Domovini.

O nacrtu zakona će se raspravljati u Senatu nakon 13 srpnja. Gledajmo u sv. Josipa, Mariju i Dijete i žarko ih molimo da štite argentinsku obitelj u ovom posebnom trenutku. Sjetimo se onoga što je Bog rekao svome narodu u trenutku velike muke: „Ovaj rat nije vaš, nego Božji“. Da nam pohite u pomoć, zaštite nas i prate u ovoj Božjoj borbi.

Hvala za ono što ćete učinit u ovoj borbi za Domovinu. I molim vas da molite i za mene. Neka vas Isus blagoslovi i Sveta Djevica štiti.
S ljubavlju,

Jorge Mario Bergoglio, S.J.
Nadbiskup Buenos Airesa

Izvori:
aicaold.com.ar
 lanuovabq.it