Valja pobijediti strah, odreći se shema i sigurnosti da bi se otvorili Božjim obzorima, a oprijeti se posebnostima, isključivanjima, paralelnim putovima koji vode podjelama – istaknuo je Papa Franjo u propovijedi u nedjelju 19. svibnja na svetoj misi slavljenoj na Trgu svetoga Petra, ispunjenom hodočasnicima crkvenih pokreta, novih zajednica, udruga, laičkih organizacija iz cijeloga svijeta, pristiglih u Rim da u Godini vjere svečano proslave svoj dan. Sa Svetim je Ocem suslavilo oko sedamdeset kardinala i biskupa te više od četiri stotine svećenika.

Novost, sklad, poslanje, te tri riječi izražavaju djelovanje Duha Svetoga, koji oslobađa svoju nezaustavljivu snagu, s iznenađujućim ishodima – kazao je Papa razmišljajući o „izlijevanju Duha Svetoga na Crkvu, djelu Uskrsloga Krista. To je milosni događaj koji je ispunio dvoranu Posljednje večere u Jeruzalemu da se proširi po cijelom svijetu – ustvrdio je Sveti Otac.

Apostoli su u dvorani Posljednje večere, u um i srce dirnuti točnim i stvarnim znacima, iznenadna buka s neba, poput nekog snažnog vjetra i užarenih jezika koji su sišli na njih, ispunjeni Duhom Svetim, počinju govoriti mnoštvu, na drugim jezicima, o velikim djelima Božjim. Svi su iskusili tu novinu – objasnio je Papa pitajući: Jesmo li mi spremni za tu novinu?

Novost nas uvijek pomalo zastrašuje, jer smo sigurniji ako sve imamo pod nadzorom, ako mi upravljamo izgradnjom, ako programiramo, ako prema svojim shemama, svojim sigurnostima i po svojoj želji planiramo svoj život– primijetio je Papa tvrdeći da se tako ponašamo i s Bogom. Slijedimo ga, prihvaćamo ali samo donekle, teško nam je predati mu se posvema, prepuštajući da Duh Sveti nadahnjuje i vodi naš život u svim našim izborima. Bojimo se da bi nas Bog mogao zaputiti novim stazama, da bi nas mogao izvesti iz našega ograničenog, zatvorenog, sebičnog obzora i otvoriti nas njegovim obzorima – kazao je papa Franjo.

Novine koje Bog donosi u naš život zaista se i ostvaruju, a one su istinska radost i mir jer Bog nas ljubi i želi nam dobro. To nije novina radi novine, traženje nečeg novoga da se odstrani dosada, kako se obično događa u naše doba – kazao je Papa pitajući: Jesmo li spremni za Božja iznenađenja ili se zatvaramo, sa strahom, pred novim koje dolazi od Duha Svetoga? Jesmo li odvažni krenuti novim putovima koje nam pokazuje Bog ili se branimo, zatvoreni u prolazne strukture koje su izgubile sposobnost prihvata? Bilo bi dobro da si ta pitanja postavljamo tijekom cijeloga dana – ustvrdio je papa Franjo.

Govoreći o djelovanju Duha Svetoga, Papa je rekao kako može izgledati da u Crkvu Duh Sveti unosi nered, donoseći razne karizme, darove, a to je veliko bogatstvo jer Duh je Sveti Duh jedinstva, što nije uniformiranost, nego sklad. No samo On može tako djelovati – ustvrdio je Papa dodajući: i u to, kada želimo razlučivanje i zatvaramo se u svoje posebnosti, svoje isključivosti, unosimo podjelu, kada smo mi ti koji želimo jedinstvo prema svojim ljudskim nacrtima, onda zaista stvaramo uniformiranost, ovjerovljenje.

Zajednički hod, pod vodstvom pastira, koji imaju posebnu karizmu i službu, znak je djelovanja Duha Svetoga, rekao je Papa tisućama sljedbenika pokreta, udruga i zajednica iz cijeloga svijeta. Crkva me vodi Kristu i donosi mi Krista, a paralelne hodnje su opasne – ustvrdio je Papa opominjući da se ne treba izdvajati iz Crkve i zanemarivati crkveni nauk.

Stoga se pitajmo, jesmo li otvoreni skladu Duha Svetoga, nadmašujući isključivosti? Prepuštam li se da me On vodi živeći u Crkvi i s Crkvom? A Duh je Sveti duša poslanja. On nas uvodi u otajstvo Boga živoga i spašava od opasnosti gnostičke i samodopadne Crkve, zatvorene u svojim ogradama – ustvrdio je Sveti Otac.

Tvrdeći da je Pedesetnica u dvorani Posljednje večere u Jeruzalemu početak koji se nastavlja, Papa je zaključio propovijed s pobudom: Pitajmo se težimo li zatvaranju u sebe, u svoju skupinu, ili se prepuštamo Duhu da nas otvori poslanju? Danas zapamtimo ove tri riječi: novina, sklad, poslanje – zaključio je Papa. (rv/bitno.net)