– Mi Argentinci nismo ponizni. Vrlo smo egocentrični! Znate li kako Argentinac izvrši samoubojstvo? Popne se na svoj ego i skoči! – našalio se Papa.

Ovom šalom na svoj račun papa Franjo vjerojatno je pokušao umiriti strasti izazvane njegovom izjavom o „meksikanizaciji“ Argentine.

Podsjetimo, u pismu Gustavu Veri, argentinskom odvjetniku i prijatelju u borbi protiv trgovine drogom, Papa je izrazio nadu kako će Argentina „izbjeći meksikanizaciju“ izrazivši time svu ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi Meksiko, ali i druge latinoameričke države.

– Riječ je očito o tehničkom izrazu. On nema ništa s dostojanstvom Meksika. Kao kad govorimo o „balkanizaciji“, Srbi, Makedonci i Hrvati se ne uznemire. Ljudi kažu „balkanizirati nešto“ u tehničkom smislu. Mediji to čine vrlo često – pojasnio je Papa.

U nastavku razgovora Papa je dao do znanja koliko poštuje meksički narod, a govoreći o problemima koji pogađaju ovu latinoameričku državu rekao je kako u njima vidi “đavlovu osvetu”.

– Mislim da đavao ljutito kažnjava Meksiko jer mu ne može oprostiti činjenicu da je Ona baš ovdje pokazala svoga Sina. To je moja interpretacija – rekao je Papa, misleći na ukazanja Gospe od Guadalupe, te dodao:

– Meksiko je mučenička zemlja zbog prepoznavanja i njegove Majke. Vi to dobro znate. U Meksiku ima katolika, nekatolika, ateista – ali svi su oni „guadalupanos“. Svi se osjećaju kao Njezina djeca. Djeca one koja je rodila Spasitelja, koji je uništio đavla.

Govoreći o meksičkim problemima s trgovinom drogom, Papa je izjavio kako se za trenutnu situaciju u zemlji ne može kriviti određene pojedince ili vladu.

– Koga kriviti? Vladu? To je jednostavan odgovor, lako rješenje. Vladu se uvijek može okriviti. Ali svi su na neki način krivi, u najmanju ruku jer ne brinu za one koji trpe. Znam da je teško prokazati dilera drogom, jer to znači riskiranje života i oblik mučeništva. To je teško, ali mislim kako u takvim situacijama, bilo u Meksiku bilo drugdje, moramo odraditi svoj dio. Kriviti dio društva, jednu osobu ili grupu je djetinjasto – kazao je papa Franjo.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net