Sveti je Otac  je u subotu, 24. studenog na konzistoriju u bazilici svetoga Petra imenovao šest novih kardinala. Tijekom svečanog obreda Papa je govorio o katoličkoj dimenziji Crkve i univerzalnosti Kristova poslanja. Prijepodnevnim konzistorijem Kardinalski zbor ima 211 kardinala, a među njima je 120 izbornika.

Svečani je obred uveden napjevom Ti si Petar, a Papa je u nagovoru upravo govorio o poslanju Crkve, ističući njezino bitno obilježje, odnosno katolicitet. Crkva je katolička jer Krist u svoje spasiteljsko poslanje uključuje sve ljude, a ta se opća dimenzije očitovala kada se Isus predstavio kao ‘Sin Čovječji’. Isus za sebe rabi taj bogati i složen izraz da očituje istinsko obilježje svojega mesijanizma, kao poslanja namijenjenog svim ljudskim bićima, nadvladavajući svaku posebnost: etničku, političku i vjersku – istaknuo je Benedikt XVI.

Upravo se nasljedujući Krista ulazi u novo kraljevstvo koje Crkva naviješta i anticipira a koje pobjeđuje podjele i raspršivanje. Isus šalje Crkvu ne nekoj skupini nego cijelom ljudskom rodu da ga u vjeri ujedini i spasi. Univerzalnost Crkve potječe dakle iz univerzalnosti jedinstvenog božanskog plana spasenja svijeta. To univerzalno obilježje Crkve jasno se pokazuje na dan Duhova, kada Duh Sveti svojom prisutnošću ispunja prvu kršćansku zajednicu da se evanđelje naviješta svim narodima i da od svih naroda učini jedan Božji narod – objasnio je Benedikt XVI.

Crkva dakle od samih početaka grli cijeli svemir. Crkveno univerzalno poslanje silazi s visine, od Duha Svetoga. Ne širi se dakle neka lokalna zajednica, nego Crkva poput kvasca usmjerenog prema svemu, u sebi dakle nosi univerzalnost – ustvrdio je Sveti Otac.

Oko apostola se ne stvaraju slučajno kršćanske zajednice, one su ista Crkva u Jeruzalemu, Antiohiji i Rimu, to je opća Crkva. A kada Apostoli govore o Crkvi, ne govore o nekoj zajednici, govore o Kristovoj Crkvi i uporno ističu njezin jedinstveni identitet, koji se ostvaruje u svakoj lokalnoj Crkvi. Crkva je jedna, sveta, katolička i apostolska, ona odražava u sebi izvor svojega života i svoga hoda: jedinstvo i zajedništvo Presvetoga Trojstva – kazao je Papa.

Obraćajući se Kardinalskom zboru, Papa je rekao da se u različitosti lica očituje lice opće Crkve. Doista, novi kardinali dolaze s tri kontinenta iz šest različitih država: Sjedinjenih Američkih Država, Libanona, Indije, Nigerije, Kolumbije i Filipina. Ovim konzistorijem napose želim istaknuti da Crkva pripada svim narodima i da se očituje u raznim kulturama svih kontinenata. To je Crkva Duhova, koja u polifoniji glasova uzdiže jedan skladan pjev živome Bogu – rekao je Sveti Otac a potom je uslijedio obred imenovanja kardinala.

Stvaramo i svečano proglašavamo kardinalima Svete Rimske Crkve ovu svoju braću rekao je Papa, a potom su novi kardinali položili prisegu, uručen im je kardinalski prsten i kardinalska kapica, da se ojača njihova ljubav i vjernost Crkvi. Papa je poželio da novi kardinali budu njegovi dragocjeni suradnici također i kroz suradnju s uredima Rimske kurije, te ih potaknuo da odvažno svjedoče Krista.

(rv/bitno.net)