Pavao VI. će do kraja ove godine biti proglašen svetim – rekao je papa Franjo rimskim župnicima s kojima se susreo u četvrtak, 15. veljače, u govoru koji je jučer objavio Tiskovni ured Svete Stolice. Među zanimljivim Papinim odgovorima, poseban su dojam ostavile njegove riječi o kanonizaciji Pavla VI.

Dva su rimska biskupa (iz nedavne prošlosti) već sveti – rekao je Papa govoreći o svetom Ivanu XXIII. i svetom Ivanu Pavlu II. te dodao – Pavao VI. će biti svet ove godine. Postupak za beatifikaciju Ivana Pavla I. je u tijeku, otvoren je – napomenuo je papa Franjo, a onda se našalio te kazao – A Benedikt i ja smo na listi čekanja; molite za nas!

U propovijedi na beatifikaciji Pavla VI., 19. listopada 2014. godine, papa Franjo ga je nazvao ‘velikim papom’ i ‘neumornim apostolom’, hrabrim u svojemu poniznom i proročkom svjedočanstvu ljubavi prema Kristu i njegovoj Crkvi. Dok se ocrtavalo sekularizirano i nesklono društvo, – kazao je – znao je dalekovidnom mudrošću, katkada potpuno sam, držati kormilo Petrove lađe ne gubeći nikada radost i pouzdanje u Gospodina.

Pavao VI. je doista znao dati Bogu ono što je Božje, posvećujući cijeli svoj život svetoj, svečanoj i vrlo teškoj obvezi: da nastavi u vremenu i na zemlji Kristovo poslanje, voleći Crkvu i vodeći ju kako bi bila istodobno nježna majka svih ljudi i djeliteljica spasenja – istaknuo je papa Franjo.

RV | Bitno.net