Papa Franjo jučer je u audijenciju u Vatikanu primio izaslanstvo Foruma obiteljskih udruga. Riječ je o talijanskoj organizaciji koja se danas sastoji od 47 udruga i 18 regionalnih foruma.

U svom je obraćanju predstavnicima Foruma rekao kako je čuo “da je pomodno, ili barem uobičajeno, da se u prvim mjesecima trudnoće naprave pretrage kako bi se vidjelo je li dijete zdravo ili ima neku bolest, a prvo što se ponudi jest: riješimo ga se”.

Takvu je praksu osudio vrlo oštrim riječima usporedivši ih s onime što su činili nacisti, samo u bijelim rukavicama: “ubojstvo djeteta… kako bismo imali miran život, rješavamo se osobe… Činimo isto što su i nacisti činili kako bi održali čistoću rase, samu u bijelim rukavicama”, rekao je Papa prema pisanju talijanskih medija, a njegove riječi dolaze nekoliko dana nakon što je argentinski parlament prihvatio zakon o liberalizaciji pobačaja.

Sveti Otac se prisjetio i kako je kao mladić bio šokiran kada je čuo priče o ljudima koji su u prošlosti s planina bacali djecu koja su imala određeni invaliditet, što je izjednačio s današnjim praksama.

Govoreći o uporabi riječi “obitelj”, Papa je primijetio da se u suvremenom društvu riječ upotrebljava na različite načine, no kako je u Božjoj zamisli slika obitelji samo jedna.

“Da, istina je da je obitelj analogna riječ, možemo govoriti o ‘obitelji zvijezda’, ‘obitelji drveća’, ‘obitelji životinja'”, rekao je, naglasivši kako je “obitelj na sliku Božju samo jedna – ona koju čine muškarac i žena.”

Između ostaloga, Sveti Otac se u govoru kritički osvrnuo i na trend dobrovoljnog odustajanja od djece među parovima, koji umjesto djece radije odabiru imati tri psa i dvije mačke.

Na kraju svoga obraćanja Franjo je spomenuo bračne krize i izazove koji ponekad mogu biti vrlo zahtjevni. “Mnogo je žena – ali ponekad i muškaraca – koji čekaju u tišini… da se njihov supružnik vrati svojoj vjernosti.” To je, zaključio je Papa, “svetost koja oprašta zato što ljubi”.

Ivo Džeba | Bitno.net