Papa Franjo ujutro se u Domu sv. Marte susreo s oko 12 izbjeglica iz Iraka kojima su Zajednica sv. Egidija i Zaklada Auxilium pružile utočište u Italiji. Kratkom susretu nazočio je i apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski. Papa se zatim automobilom uputio u rimsku Međunarodnu zračnu luku Fiumicino „Leonardo da Vinci“, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papin zrakoplov poletio je u 7:45. Očekuje se da će u Bagdad sletjeti oko 14 sati po lokalnom vremenu (12 po srednjoeuropskom). S Papom je u zrakoplovu oko 70 predstavnika medija.

U bagdadskoj zračnoj luci bit će upriličena svečanost dobrodošlice i susret s iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem. Nakon toga Svetog Oca očekuje službena svečanost dobrodošlice u predsjedničkoj palači i kurtoazni posjet predsjedniku Barhamu Salihu. Potom će se u palači susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i Diplomatskoga zbora.

Posljednja točka programa prvoga dana pohoda bit će susret s biskupima, svećenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima te vjeroučiteljima. Susrest će se u bagdadskoj sirokatoličkoj crkvi Gospe od Spasenja u kojoj su šestorica džihadista bombaša samoubojica 31. listopada 2010. tijekom nedjeljne mise ubila dvojicu svećenika, 56 vjernika i policajaca te ranila još 78 osoba.

Putovanje pape Franje održava se pod geslom „Svi ste vi braća“ (Mt 23, 8). Ujedno to je prvo putovanje nekoga pape u Abrahamovu zemlju. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni nazvao ga je „gestom krajnje ljubavi“ prema kršćanima. Sâm papa Franjo putovanje je prema „ustrajnoj misli“ najavio u lipnju 2019., tijekom susreta s predstavnicima Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO).

Glasnogovornik Bruni istaknuo je tri glavne točke Papina pohoda:

  • brigu o kršćanima koji žive u Iraku i na tom području
  • snažan duh solidarnosti i dijaloga među različitim religijama
  • susret sa zemljom koja je mnogo pretrpjela posljednjih godina.

Na putovanju prema kolijevci civilizacijā, Papu će pratiti slika Gospe Loretske, stotinu godina nakon što je proglašena zaštitnicom zrakoplovaca.

Papin pohod trajat će četiri dana, do 8. ožujka.