Crkva je u Kambodži dinamična, a svjedočanstvo vjere njezinih vjernika i mučenika danas je, kao i u prošlosti, izvor nade za cijelu zemlju – istaknuo je papa Benedikt XVI. u videoporuci upućenoj sudionicima skupa o temi „Drugi vatikanski sabor i Crkva“, koji je završio 7. siječnja, a organiziran je i održan u Phnom Penhu povodom Godine vjere. Na kraju skupa sudionicima su podijeljeni saborski dokumenti i Katekizam, prevedeni na kambodžanski jezik.

Papino se lice tako pojavilo na mjestu i u dan koji za povijest suvremene Kambodže, i posebno za malenu Crkvu koja živi u toj zemlji, vrlo mnogo znače, odnosno na mjestu u Phnom Penhu, na kojemu će se uzdići nova katedrala, umjesto one uništene 1975. godine, tijekom krvavoga režima Crvenih Kmera Pola Pota, koji je pao upravo 7. siječnja, prije 34 godine. Papine su riječi od samoga početka odjeknule kao himan ponovno pronađenom miru, i krvavom prinosu koji mu je dala Crkva u Kambodži. Prisjećajući se razdoblja neredâ u kojemu je vaša zemlja pala u mrak, želio bih istaknuti da su hrabrost, vjera i ustrajnost vaših pastira, kao i brojne vaše kršćanske braće i sestara, od kojih su mnogi preminuli, plemenito svjedočanstvo istine Evanđelja – rekao je Sveti Otac.

Papin je govor, koji je bio poput zagrljaja toj dalekoj Crkvi, ali bliskoj u njegovim mislima, potvrdio trodnevni rad više od 400 sudionika na spomenutom skupu. Vrlo je znakovita bila podjela, nakon Mise, saborskih dokumenata i Katekizma, prevedenih na kambodžanski jezik. Znak je to živosti Crkve koju čini samo 1% pučanstva – nasuprot 96% sljedbenika budizma – ali u kojoj papa Benedikt XVI. uočava dinamizam koji očituju brojni katekumeni i krštenjâ odraslih osoba, što je – prema Papinim riječima – znak aktivne Božje nazočnosti kod kambodžanskih vjernika. Budite kvasac u tkivu svojega društva, svjedočeći Kristovu ljubav prema svima, gradite bratske veze s članovima drugih vjerskih tradicija, i idite putovima pravednosti i milosrđa – potaknuo je Sveti Otac.

Kambodžanskim je pak sjemeništarcima i svećenicima Papa poručio da prinos njihova života i molitva budu izvor nade i novih zvanja, te izrazio nadu da će zanos stranih misionarâ, redovnikâ i posvećenih laikâ, mnoge dovesti do susreta s Isusom Kristom. Obraćajući se mladima, a posebno onima koji su kršteni proteklih godina, Papa im je rekao da ne zaborave da je Crkva njihova obitelj. Ona računa na vas u svjedočenju života i ljubavi koje ste pronašli u Isusu – istaknuo je Sveti Otac jamčeći im svoju molitvu, i pozivajući ih da budu velikodušni Kristovi učenici. (rv/bitno.net)