– Srdžba je otrov! Ako se muž i žena često ljute jedno na drugo, to uništava njihov odnos. Srdžba ga čini toliko bolnim, da požele pobjeći iz takvog odnosa – objašnjava o. Morrow.

Premda i sv. Toma Akvinski govori o pravednoj srdžbi – ukoliko je povezana s razumom, većinom se ova prirodna reakcija pretvara u grešnu srdžbu koju pokreće želja za osvetom. Ovaj oblik srdžbe razara brak, smatra o. Morrow dodajući kako mnogi bračni savjetnici nakon svakog negativnog razgovora ispunjenog srdžbom preporučuju pet pozitivnih.

Svjestan kako je osjećaj srdžbe neizbježan, Morrow naglašava kako je važno naučiti izraziti ljutnju na učinkovit i pozitivan način. Najvažnije je, kaže, prepoznati isplati li se rasrditi.

– Ljudi se ljute zbog malenih, trivijalnih stvari. Treba se zapitati isplati li se srditi? Ako ne, onda to treba pustiti. Zaboraviti! – kaže Morrow.

Ponekad je bolje zapakirati ljutnju u humor ili diplomatski pristup, a ako svađa ne vodi dobrom drugoga Morrow predlaže prinošenje srdžbe Bogu kao žrtvu za grijehe.

– Srdžba neće odmah nestati, stoga ju trebamo trajno prinositi Bogu kao žrtvu – naglašava o. Morrow, dodajući kako to ne znači da trebamo postati nečiji otirač i ne reagirati onda kada je to potrebno.

Najboljim primjerom bračnog suočavanja sa srdžbom o. Morrow vidi u sv. Moniki, majci sv. Augustina. Dok bi njezin muž vikao na nju, Monika bi ostajala mirna i tiha, a potom bi nakon nekog vremena došla do njega i smireno porazgovarala o njegovoj reakciji i prigovorima.

– Ona je imala poseban cilj – svetost i obraćenje njezina sina. Strastveno je ostvarivala svoje ciljeve, a rezultat je bio obraćenje njezina muža, a potom i sina.

Onima koji se pripremaju za brak, preporučujemo knjigu o. Thomasa Morrowa Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – vodič za katolike!

Miodrag Vojvodić|Bitno.net