NEPOŽELJNA REKLAMA ZA IZLOŽBU ZNAMENITOG SLIKARA

Ovo, navodno, vrijeđa muslimane: Dva remek-djela Caravaggia zabranjena su na ulicama Nizozemske…

Nepoželjni Caravaggio: Nakon što su doznali o planovima za oglašavanje izložbe, socijaldemokratska stranka Denk, čiji je program utemeljen i na zaštiti interesa muslimanskih migranata u Nizozemskoj, uputila je pismo svim članovima gradskog vijeća Utrechta

Caravaggio nizozemska

Remek djela “Sv. Jeronim u meditaciji” i “Polaganje Krista u grob” koje je naslikao Caravaggio, Nizozemska ne želi na svojim ulicama?/Foto: Wikipedia Commons

Gradske vlasti u Utrechtu odustale su od promoviranja velike izložbe djela talijanskog slikara Caravaggia i njegovih učenika plakatima reprodukcija njihovih slika na ulicama nizozemskog grada nakon što se islamska zajednica pobunila protiv toga, jer im smetaju kršćanski motivi umjetnina.

Otvaranje velike izložbe “Utrecht, Caravaggio i Europa” predviđeno je za 16. prosinca, a postav izložbe osim djela znamenitog umjetnika uključuje i slike njegovih učenika iz Utrechta koji su slikarski zanat učili u Rimu, početkom 17. stoljeća kada je njegov stil predstavljao pravu novost. Među slikama koje će biti izložene nalaze se i remek-djela “Polaganje Krista u grob” koje je Vatikan ustupio muzeju u Utrechtu te “Sv. Jeronim u meditaciji”, ustupljena iz Muzeja Montserrat u Barceloni.

Ambiciozni projekt gradskog muzeja trebao je biti oglašavan reprodukcijama umjetničkih djela koje bi bile postavljene na gradskim ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, tada je nastao problem.

Nakon što su doznali o planovima za oglašavanje izložbe, socijaldemokratska stranka Denk, čiji je program utemeljen i na zaštiti interesa muslimanskih migranata u Nizozemskoj, uputila je pismo svim članovima gradskog vijeća Utrechta (u kojemu imaju dva člana) i gradonačelniku i prosvjedovala zbog toga.

Kako su izvijestili neki portali, Denk je postavio pitanje o troškovima toga marketinškog plana, pitao zar ne bi bilo bolje na ulice staviti reprodukcije nekih modernih umjetnika umjesto “Caravaggia za kojeg je poznato da koristi biblijske i kršćanske motive” što, tvrde oni, čini njegova djela neprikladnim za prezentaciju svim stanovnicima Utrechta. Gradski vijećnik Denka čak je postavio i pitanje smatra li grad prikladnim da financira “umjetnost kršćanskog sadržaja”.

Nakon ovih prigovora gradske vlasti su odlučile odustati od svojih planova te najpoznatije slike Caravaggia i njegovih učenika s kojima su mislili promovirati izložbu zamijeniti onima na kojima nema kršćanskih motiva. Ujedno su se i ispričali jer “nisu željeli povrijediti nikoga”.

Protiv te odluke pobunili su se predstavnici konzervativnih stranaka u gradskom vijeću, ukazujući na to kako je riječ o apsurdnoj autocenzuri te kako je Caravaggio već odavno postao dijelom zapadne kulturne baštine.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 4. prosinca 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi