Gradske vlasti u Utrechtu odustale su od promoviranja velike izložbe djela talijanskog slikara Caravaggia i njegovih učenika plakatima reprodukcija njihovih slika na ulicama nizozemskog grada nakon što se islamska zajednica pobunila protiv toga, jer im smetaju kršćanski motivi umjetnina.

Otvaranje velike izložbe “Utrecht, Caravaggio i Europa” predviđeno je za 16. prosinca, a postav izložbe osim djela znamenitog umjetnika uključuje i slike njegovih učenika iz Utrechta koji su slikarski zanat učili u Rimu, početkom 17. stoljeća kada je njegov stil predstavljao pravu novost. Među slikama koje će biti izložene nalaze se i remek-djela “Polaganje Krista u grob” koje je Vatikan ustupio muzeju u Utrechtu te “Sv. Jeronim u meditaciji”, ustupljena iz Muzeja Montserrat u Barceloni.

Ambiciozni projekt gradskog muzeja trebao je biti oglašavan reprodukcijama umjetničkih djela koje bi bile postavljene na gradskim ulicama.

Ali, tada je nastao problem.

Nakon što su doznali o planovima za oglašavanje izložbe, socijaldemokratska stranka Denk, čiji je program utemeljen i na zaštiti interesa muslimanskih migranata u Nizozemskoj, uputila je pismo svim članovima gradskog vijeća Utrechta (u kojemu imaju dva člana) i gradonačelniku i prosvjedovala zbog toga.

Kako su izvijestili neki portali, Denk je postavio pitanje o troškovima toga marketinškog plana, pitao zar ne bi bilo bolje na ulice staviti reprodukcije nekih modernih umjetnika umjesto “Caravaggia za kojeg je poznato da koristi biblijske i kršćanske motive” što, tvrde oni, čini njegova djela neprikladnim za prezentaciju svim stanovnicima Utrechta. Gradski vijećnik Denka čak je postavio i pitanje smatra li grad prikladnim da financira “umjetnost kršćanskog sadržaja”.

Nakon ovih prigovora gradske vlasti su odlučile odustati od svojih planova te najpoznatije slike Caravaggia i njegovih učenika s kojima su mislili promovirati izložbu zamijeniti onima na kojima nema kršćanskih motiva. Ujedno su se i ispričali jer “nisu željeli povrijediti nikoga”.

Protiv te odluke pobunili su se predstavnici konzervativnih stranaka u gradskom vijeću, ukazujući na to kako je riječ o apsurdnoj autocenzuri te kako je Caravaggio već odavno postao dijelom zapadne kulturne baštine.

Goran Andrijanić | Bitno.net