Podcasti poznatih medijskih kuća i autora poput New York Timesa i Ben Shapira već danima gledaju u leđa jednom katoličkom svećeniku.

Pokazuje to ljestvica prema kojoj je serijal o. Mikea Schmitza The Bible in a Year (With Fr. Mike Schmitz) najslušaniji u Sjedinjenim Američkim Državama na platformi Apple Podcasts.

Odluka popularnog oca Mikea da se snima dok čita dijelove Svetog pisma te ih tumači – i to sve u manje od pola sata – pokazala se dobrom već 48 sati nakon objave prve epizode na Novu godinu jer podcast od tada ne silazi s prvog mjesta. Također, u prvih pet dana korisnici su njegove uratke “skinuli” više od 1,3 milijuna puta, a brojka je sada i puno veća, prenosi Religion News Service.

The Bible in a Year” objavljuje Ascension Press, a svaka epizoda sadrži dva do tri čitanja iz Biblije, osvrt oca Mike Schmitza na pročitani tekst te molitvu. Epizode traju između 15 i 25 minuta, a nove će se objavljivati svakodnevno kroz 2021.

No umjesto “od korica do korica”, podcast slijedi vlastiti biblijski slijed tzv. “Veliku avanturu” (eng. The Great Adventure Bible Timeline), način čitanja Biblije koji je razvio Jeff Cavins.

Na taj način, poručio je o. Mike u razgovoru za Catholic News Agency, uspijeva se sačuvati narativna struktura povijesti spasenja, a slušatelji neće morati čekati kraj godine kako bi prvi put čuli o Isusu Kristu.

“Ono što zbuni velik broj ljudi je da čitaju tekstove iz Postanka, Izlaska i Brojeva, a onda odjednom dođu do Levitskog zakonika i shvate da su izgubili priču”, istaknuo je svećenik, dodavši: “Ako Sveto pismo čitamo na taj način, do Novog zavjeta ne bismo došli, čini mi se, do studenog. Zaključili smo da to nije dobro, da ne možemo provesti deset mjeseci bez jasnog govora o Isusu.”

Otac Mike Schmitz, svećenik Biskupije Duluth, već je dugo poznat u katoličkim krugovima zahvaljujući svojim YouTube videima i prisustvu na društvenim mrežama. No ovim projektom nadmašio je sve dosadašnje uspjehe.

Inače, raspored čitanja Svetog pisma za godinu dana objavili smo i na našem portalu. Možete ga pronaći OVDJE i već danas krenuti u vlastitu biblijsku avanturu.