Magnus

Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač dobrotvorne udruge „Marijini obroci“, susreo se s papom Franjom u srijedu 26. lipnja. Papa Franjo čuo je o radu i viziji Marijinih obroka, a osnivač udruge dobio je pozivnicu za sudjelovanje na općoj audijenciji srijedom u Vatikanu kako bi dobio blagoslov Svetog Oca.

Udruga, koja je s radom započela u Škotskoj, utemeljila je programe prehrane djece u najsiromašnijim dijelovima svijeta. Trenutno osigurava svakodnevne obroke za više od 750.000 djece na mjestu njihova školovanja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.

Papa je do sada često govorio o nepravednosti siromaštva i gladi te je odlučio posvetiti svoj pontifikat siromašnima. Rekao je: “Siromaštvo koje vlada u svijetu je skandal. U svijetu u kojemu postoje mnoga bogatstva, brojni izvori iz kojih bi se moglo nahraniti sve ljude, ne može se shvatiti kako to da postoje gladna djeca, djeca bez obrazovanja, toliki siromašni. Svi moramo razmisliti možemo li postati malo siromašniji. Kako mogu postati siromašnijim kako bi bio sličniji Isusu, koji je sam bio siromašni Učitelj?“

MacFarlane-Barrow posjetio je Malawi 2002. godine i bio dirnut željama 14-godišnjeg dječaka Edwarda koji mu je rekao: „Želio bih imati dovoljno hrane i ići u školu jednoga dana”. Iste je godine MacFarlane-Barrow osnovao udrugu “Marijini obroci” koja je tada hranila 200 djece u školi u Malawiju.

Jedna od oznaka Marijinih obroka je plava čaša koju koriste djece u Malawiju za dobivanje dnevnog obroka. Magnus MacFarlane-Barrow upravo je Papi poklonio jednu takvu čašu. Nakon susreta je izjavio: „Velika mi je čast i blagoslov što sam se danas susreo s papom Franjom i predstavio sve uključene u rad Marijinih obroka. Papi sam darovao plavu čašu Marijinih obroka i obavijestio sam ga da prehranjujemo više od 750 tisuća djece svaki dan koja idu u školu – mnoge smo tako maknuli s ulice. Papa nam je zatim dao blagoslov, na čemu smo mu vrlo zahvalni.”

Ideja „Marijinih obroka“ je pružiti jedan topli obrok dnevno najsiromašnijoj djeci i to upravo u školi, stoga ovaj projekt nije fokusiran samo na dijeljenje hrane gladnoj djeci diljem svijeta, nego ujedno i omogućava djeci da pohađaju školu i budu obrazovani.

Cijeli projekt se uvelike oslanja na donatore i podupiratelje koji sa 75 kuna godišnje mogu nahraniti i školovati jedno dijete.

Više informacija o načinu kako možete pomoći potražite na hrvatskim web stranicama udruge www.marysmeals.hr.

Dokumentarni film”Child 31″ o radu humanitarne udruge “Marijini obroci” pogledajte OVDJE.

Bitno.net