Papa emeritus Benedikt XVI. u značajnoj knjizi intrigantnog naslova Osloboditi slobodu, kojeg je objavila nakladna kuća Verbum, progovara o suvremenoj kulturi i društvu te izazovima koje oni stavljaju pred svakog kršćanina.

Joseph Ratzinger je iz teološke, filozofske i povijesne pozicije istraživao pitanja o politici, čovjeku i vjeri u knjigama, govorima i homilijama tijekom desetljeća svoga djelovanja od razdoblja profesora teologije do mandata prefekta Kongregacije za nauk vjere te kao papa Benedikt XVI. Sada su njegovi najznačajniji doprinosi na političke i društvene teme sabrani u ovoj knjizi za koju je predgovor napisao papa Franjo.

U ovoj knjizi Ratzinger daje jasne smjernice za ispravno promišljanje i djelovanje, pokazujući da bez utemeljenja u vjeri politika i društvo mogu izgubiti smisao i svoj put. Dodatnu vrijednost knjizi daje i do sada neobjavljeni tekst pape Benedikta XVI. o nebeskim i zemaljskim stvarima, o ljudskim nadanjima i angažiranostima, kroz koji provlači osnovnu tezu da ljudska nadanja vezana za nebeske stvari nipošto ne odvlače ni pojedinca ni društvo od njegovih političkih, socijalnih i individualnih dužnosti, nego ga upravo obvezuju na plemeniti doprinos u vremenu i prostoru.

Osobito zanimljiv dio knjige je poglavlje u kojem se nalazi jedna od najpoznatijih debata između vjernika i nevjernika u kojoj je Ratzinger razgovarao s deklariranim talijanskim ateistom Floresom D’Arcaisom na temu: Postoji li Bog?. Tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere odgovarao je na izazovna pitanja i argumente poznatog i britkog talijanskog filozofa i autora. Ratzinger daje zanimljive i duboke odgovore na pitanja o razumnosti vjere, djelovanju Crkve, pobačaju, radu itd.

Knjiga Osloboditi slobodu. Kršćani pred izazovima suvremenoga društva i politike u prijevodu Darka Grdena dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Bitno.net