femen-098756grdht

Aktivistice iz radikalne feminističke skupine Femen koje su prije dvije godine gole do pasa ušle u parišku katedralu Notre Dame i tamo napravile ‘prosvjed’ udarajući drvenim palicama po jednom od zvona katedrale, oslobođene su svih optužbi, a njihova profanacija katedrale opisana je kao ‘sloboda govora’.

Prizivni sud u Parizu potvrdio je raniju presudu po kojoj su aktivistice oslobođene optužbi koju je protiv njih podiglo državno tužiteljstvo – onu za oskvrnuće crkvenog prostora kao i oštećenje zvona po kojem su udarali. Istodobno, prizivni sud je potvrdio novčane kazne za dvojicu ljudi iz osiguranja katedrale, jer su, tvrdi se, oni prekoračili svoje ovlasti dok su aktivistice micali iz katedrale.

Francusko sudstvo, dakle, potvrdilo je tvrdnje aktivistica po kojima je njihov degutantni ‘performance’ u sakralnom prostoru i zaštićenom spomeniku kulture, jednoj od najpoznatijih katedrala svijeta, izraz ‘slobode govora’.

Podsjetimo, aktivistice su to napravile 12. veljače, dan nakon što je svoje odreknuće od papinske službe najavio Benedikt XVI. ‘Femen’ je to proslavio šaljući svoje gole aktivistice u Notre Dame, ne zaboravljajući prije toga obavijestiti sve novinske kuće o tome, kako bi njihova diverzija dobila što veći publicitet.

G. An. | Bitno.net