Zajednica Služavki Duha Svetoga neprestanog klanjanja, ili ‘Ružičaste sestre’ kako ih zovu zbog boje njihova habita, postoji u američkom gradu Philadelphiji već 100 godina, tijekom kojih su se redovnice neprestano, u smjenama, molile pred Presvetim sakramentom u kapelici samostana.

Riječ je o klauzurnom redu kojeg je 1889. utemeljio sv. Arnold Janssen, njemački svećenik i misionar, kao molitvenu potporu za misijske djelatnosti Družbe božanske riječi koju je utemeljio nešto ranije.

Trenutačno je 420 sestara u ukupno 20 samostana u 12 zemalja. U Philadelphiji je samostan utemeljen 1915. kada je iz Nizozemske, mjesta utemeljenja rada, na poziv mjesnog nadbiskupa došlo devet redovnica. Ubrzo su se i Amerikanke počele pridruživati redu i tradicija neprestanog klanjanja pred Presvetim mogla je biti utemeljena i održavana u ovom gradu na istočnoj obali SAD-a.

Ovaj klauzurni red posvećen je molitvi koju posvećuju na nakanu svijeta, kao i ljudi koje nikada nisu vidjele ili upoznale u životu. Mole se u grupama i pojedinačno, a svaka od njih ima svoju smjenu u održavanju danonoćne molitve.

U nekim momentima povijesti u samostanu je bilo 40 sestara, sada ih je pak samo 20 i niti jedna nije mlađa od 50 godina. 100. obljetnica reda u Philadelphiji bila je prigoda za otvaranje vrata samostana medijima i poziv djevojkama koje se vide u ovoj duhovnosti.

“Rijetko smo imali kampanje pozivanja novih redovnica, ali sada želimo da djevojke vide kako je prekrasan život i radost koji dolaze iz slobode od materijalnih stvari. Pokušavamo biti što je moguće jednostavnije i fokusirati se samo na Gospodina”, rekla je sestra Mary Angelica, poglavarica samostana.

2015-12-29-PElletier-D

Foto: churchmilitant.com

Sestre se osim molitvom u samostanu bave i izradom krunica i pozivnica za svete mise. Također, u samostanu imaju telefon na koji poziv mogu uputiti svi kojima je razgovor potreban.

“Neki su osamljeni, neki su suicidalni. Sve ih pokušavamo utješiti i razgovarati s njima. Želimo im dati do znanja da, bez obzira kakve njihove potrebe bile, postoji netko tko se moli za njih”, rekla je sestra Mary.

O samostanu u Philadelphiji kao i o cijelom redu ‘Ružičastih sestara’ više možete saznati OVDJE.

G. An. | Bitno.net