– Ono prvo što mi daje snagu jest Božja volja. Sklopio sam savez s Bogom kad sam od Njega primio jasan poziv da ga nasljedujem. Rekao sam Mu: „Gospodine, živjeti s tobom je zahtjevno, no bez tebe je nemoguće. Ne mogu živjeti odvojen od tebe“. Tada, kad sam shvatio kako sam kao svećenik pozvan liječiti druge, obitelji, odlučio sam ostati ovdje sa svojom obitelji, kako bih se mogao potpuno posvetiti drugima. Brinuti za Njegovu obitelj, Njegov narod: to je Njegova volja i ja sam potpuno spreman to činiti, otići u bilo koji dio svijeta sa sigurnošću kako me On onamo šalje preko svojih predstavnika. Kad su od mene zatražili da odem u Alepo, nisam se bojao, iako sam znao kako me ondje čeka težak križ – kaže ovaj hrabri franjevac rodom iz Damaska.

Nakon završenog studija u Rimu, fra Ibrahim se vratio u svoju rodnu Siriju kako bi bio „sa svojim narodom“ s kojim dijeli jednaku sudbinu. Struja i voda ondje su luksuz, a telefonske veze uglavnom su u prekidu. Iako njegova župa nije izložena izravnim napadima islamista, ljudi žive u stalnom strahu, a njihov strah dijeli i fra Ibrahim. Ipak, postoji nešto što jače od straha:

– Moje strahove nadjačava Gospodnja milost koja djeluje i vodi nas da učinimo stvari koje nismo ni sanjali da ćemo činiti… Osjećam se poput oca, pun nježnosti, pa samom sebi govorim: “Inače nisam ovako drag, pun ljubavi. Ja nemam snagu za toliku ljubav.“ Ova spoznaja ukazuje mi na milost koja dolazi od Njega. Kad Mu se predamo, više nismo svoji. On stanuje u nama, kao što kaže sveti Pavao.

Veliku snagu i ohrabrenje daju mu molitve kršćana diljem svijeta po kojima se, iako fizički odvojen i izoliran, osjeća povezanim s čitavom Crkvom, a na pitanje što želi poručiti kršćanima na Zapadu, fra Ibrahim odgovara:

– Ponajprije molite za Bliski Istok i kršćane u Siriji i posebice Alepu, jer molitva je znak vjere u Božje djelovanje i opipljivi dokaz dubokog zajedništva koje postoji među nama. Potrebno nam je sve. Ponekad ne možemo niti nabrojati što nam je sve potrebno. Kad stigne humanitarna pomoć, možemo učiniti mnogo za ove ljude. Ne zaboravite na darežljivost o kojoj govori sveti Pavao. On je trajno organizirao prikupljanja milostinje za kršćane u Jeruzalemu koji su bili u teškim neprilikama. Poticao na ostvarenje ljubavi u konkretnoj pomoći Crkvama u teškoćama. Mi ćemo se uzdati u Providnost i sigurni smo kako njezina iznenađenja neće prestati.

Želite li podržati rad fra Ibrahima i franjevaca Kustodije Svete Zemlje, posjetite stranicu www.proterrasancta.org

Miodrag Vojvodić|Bitno.net