Nakon što je njegova dugogodišnja mušterija jednoga dana neuredne frizure gostovala na televiziji, Alfredo je odmah odlučio reagirati i nazvao biskupski dvor.

„Preuzvišeni, izgledate kao propalica“, izravan je bio Alfredo. „Tko je to?“ upitao je iznenađeni kardinal. „Vaš frizer! Hitno trebate šišanje. Želite li mi uništiti posao?“ upitao ga je. Idućega dana kardinal je poslušno sjedio na frizerskom stolcu u Alfredovu salonu.

Ovo je samo jedna od šaljivih epizoda dvojice dugogodišnjih prijatelja – kardinala Francisa i frizera Alfreda. Smisao za humor nije im nedostajao, baš kao ni odanost do posljednjih trenutaka. Kako je kardinalovo zdravlje bivalo sve slabije, Alfredo je svaka dva tjedna odlazio svome prijatelju kako bi ga obrijao, uredio frizuru te izmasirao ramena.

– Bio sam ondje par dana prije. Izgledao je odlično, zaista. Svaki put bih ga zagrlio – prisjeća je Alfredo.

Svom dobrom prijatelju nikada nije naplaćivao usluge, a kada bi ga kardinal George pitao što može učiniti za njega, odgovorio bi mu: “Preuzvišeni, nemojte me vrijeđati. Čast mi je da netko poput vas dolazi k meni. Samo se kratko pomolite za mene.“

Jednoga je dana kardinal spomenuo grappu, poznatu talijansku rakiju koju je probao tijekom boravka u Rimu. Vrlo brzo, grappa je bila na njegovu stolu.

– Živim na Highland Parku, blizu Highwooda i poznajem sve koji rade domaću grappu. Donio sam mu bocu, a on se oduševio – prepričava Alfredo.

– Bio je izvanredan čovjek. Jedan od najfinijih ljudi koje sam upoznao – kaže za svog prijatelja kardinala frizer Alfredo.

Kardinal Francis George, umirovljeni nadbiskup Chicaga preminuo je nakon desetogodišnje borbe protiv raka, 17. travnja, u dobi od 78 godina. Kardinala Georgea su zbog iznimne intelektualne obdarenosti nazivali „američkim Ratzingerom“, a prema riječima mons. Josepha Kurtza, sadašnjega predsjednika Američke biskupske konferencije, bio je uzor služenja u Crkvi, odlikujući se blagošću i kultiviranošću.

Njegov nasljednik mons. Blaise Cupich, nazvao ga je „čovjekom mira, odvažnosti i hrabrosti“ jer je u svojem služenju na prvo mjesto uvijek stavljao Crkvu i povjereni mu puk, a ne vlastitu udobnost i potrebe. Poznata je i često citirana izjava blagopokojnog kardinala: „Očekujem da ću ja umrijeti u krevetu, moj nasljednik u zatvoru, a njegov nasljednik kao mučenik u javnosti. Njegov će pak nasljednik skupiti komadiće uništenoga društva i polako pripomoći obnovi civilizacije, kao što je Crkva često činila u ljudskoj povijesti.“

Miodrag Vojvodić|Bitno.net