Odvratan zločin koji je počinila skupina terorista DAESH-a (to je arapska kratica za takozvanu Islamsku državu), koji je protiv svake religije, zakona i ljudskoga ponašanja – tim je riječima Sveučilište Al Azhar, najveći akademski centar sunitskoga islama, osudio krvoproliće koje su nad skupinom Etiopljana počinili džihadisti samozvane Islamske države, a koji su na mreži svojih medija objavili video snimku barbarskoga smaknuća, prikazujući žrtve kao članove „neprijateljske etiopske Crkve“.

Osuda je izražena u izjavi, koju egipatski mediji pripisuju imamu Ahmedu al-Tayyebu, a koju je prenijela agencija Fides. U njoj se također poziva međunarodna zajednica da se s mrežom džihadista suoči kao s općom prijetnjom koja potiče sukobe na Bliskom istoku. To muslimansko sveučilište u priopćenju, među ostalim, izražava sućut etiopskim vlastima i narodu, kao i obiteljima žrtava. Spomenimo da je u siječnju ove godine, tijekom pohoda Egiptu, patrijarha Pravoslavne Crkve Mathiasa I. primio i veliki imam Sveučilišta Al Azhara.

U međuvremenu, prošle je nedjelje (19. travnja) egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi primio u Kairu Johna Brennana, ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije, poznatije pod engleskom kraticom CIA, te su razmijenili mišljenja o brojnim problemima koji muče arapske zemlje. Tijekom razgovora egipatski je Predsjednik insistirao na činjenici da u Egiptu, koji izlazi iz krize „arapskoga proljeća“, kršćani nisu smatrani manjinom, nego su punopravni egipatski građani, s istim pravima i dužnostima kao i svi drugi.

Radio Vatikan | Bitno.net