Referendum bi, prema očekivanjima Odbora, trebao dovesti do ukidanja odredbe irskog Ustava prema kojemu se nerođenom djetetu i trudnici jamči najveća moguća zaštita i jednako pravo na život. Problematičnim se smatra i Zakon o zaštiti života tijekom trudnoće iz 2013. koji, prema mišljenju Odbora, nedovoljno jasno propisuje što točno predstavlja opasnost za život trudnice.

Pojasnimo kako u skladu s Ustavom, irski zakon dopušta pobačaj isključivo kada je nastavkom trudnoće ugrožen život majke.

Odbor je „izrazito zabrinut kriminalizacijom pobačaja, uključujući i slučajeve silovanja, incesta te rizika za zdravlje trudnice, nedostatkom pravne i proceduralne jasnoće o tome što predstavlja stvarni rizik za život trudnice, te diskriminacijom žena koje si ne mogu priuštiti pobačaj u inozemstvu“, zbog čega nalaže poduzimanje „svih neophodnih koraka, uključujući i referendum o pobačaju, kako bi se revidirala pravna regulativa vezana uz pobačaj“.

Spomenimo kako je jednak zahtjev irskoj vladi nedavno uputio i Amnesty International nazvavši aktualni irski zakon o pobačaju „drakonskim“. Ova poznata organizacija za promicanje prava očito isključivo rođenih osoba, pokrenula je i globalnu kampanju pod nazivom „Moje tijelo, moja prava“ kojom se želi okončati „kontrola i kriminalizacija seksualnosti i reprodukcije“ u Irskoj.

Ovo nije prvi put da neka međunarodna institucija vrši pritisak na Irsku kako bi liberalizirala zakon o pobačaju. Nakon presude Europskog suda za ljudska prava iz 2010. kojom je irskoj vladi naloženo da bolje definira slučajeve životne opasnosti u kojima žena smije pobaciti, pobornici pobačaja uvrstili su u zakon mogućnost pobačaja u slučaju ako žena izjavi da će sebi oduzeti život ako ne pobaci. Drugim riječima: dovoljno je da žena kaže da je spremna na samoubojstvo i pobačaj može biti odobren.

Hoće li i kada doći do novog referenduma, vrijeme će pokazati, no očito je kako su međunarodne institucije prepoznale trenutak i odlučile iskoristiti val liberalizacije pokrenut rezultatima nedavnog irskog referenduma o istospolnim brakovima.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net