Misu je uz župnu crkvu Sv. Mihaela predvodio biskup slavljenik, propovijedao je sisački biskup Vlado Košić, a suslavili su: đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića Jure Šarčević, drenjanski župnik Marko Ercegovac, kapucini Željko Cestar i Ivica Vrbić, drenjanski mladomisnici i Ivan Petričević (dekan baranjski), Antun Farkaš (župnik u Ruščici) i vojni kapelan Ante Mihaljević, zatim kancelar Sisačke biskupije Marko Cvitkušić i franjevac Bojan Rizvan.

Biskup Petanjak: Molimo za naše obitelji!

„Nisam se iznenadio kada su mi tvoji roditelji poslije srednje škole rekli da si odabrao red braće kapucina, sjetivši se kako sam često pitao za tebe tvoju mamu koja je svaki dan bivala na svetoj misi. Pratio sam te kod tvojih svečanih zavjeta, ređenja 24. lipnja 1990. i mlade mise, biskupskog ređenja 22. ožujka 2015. i sada. Kada se Bogu molimo želimo da nas on čuje, ali puno puta treba poslušati i Boga kad nam on govori na razne načine, kao što je čuo papa Franjo kada se ime fra Ivice Petanjka našlo pred njim. To je nebeski dar rodnoj župi Drenje, kapucinskoj braći i Krčkoj biskupiji“, kazao je u dobrodošlici župnik Ercegovac.

Predvoditelj slavlja, biskup Petanjak uvodeći u slavlje istaknuo je kako je sabranost u molitvi zahvala “župljanima, rodbini, a najviše djece roditeljima, mami Kati i tati Stjepanu za njihov dijamantni jubilej 60 godina braka”, rekavši: “Zahvaljujem i svima drugima koji su slavili i slave pedeset godina braka, 60 godina braka i za mnoge koji nisu to dočekali zato jer je smrt stigla jednoga od bračnih drugova. Želim da danas na posebni način u ovoj svetoj euharistiji, kao Božja obitelj, molimo za naše obitelji jer danas ništa drugo nije tako u krizi kao što su naše obitelji. Zato je zahvala za ovaj dijamantni jubilej istovremeno molitva za sve one koji su oženjeni i udani, za sve one koji se spremaju za brak da uđu promišljeno, hrabro, ali neka uđu s velikom vjerom i pouzdanjem izručeni u ruke Božje da Gospodin bude dionik tih novih obiteljskih zajednica.”

Obitelj Petanjak – potomci Zrinjana, svjedoci istine i obiteljske čestitosti

„Da bi mladomisnik Ivica mogao 1990. poći svećeničkim putem i da bi mons. Ivica mogao 2015. poći biskupskim putem, potrebno je bilo da ga najprije prime u život i u svoje obiteljsko zajedništvo njegovi roditelji Stjepan i Kata. To se dogodilo 29. kolovoza 1963. godine kada se Ivica rodio. A da bi njega i njegovu braću i sestre Stjepan i Kata mogli roditi i odgojiti, trebao se prije 60 godina zbiti važan događaj za njihove živote, koji će imati posljedice i na živote njihove djece, trebalo se naime dogoditi njihovo vjenčanje 9. studenog 1955. godine. Sakrament Božje ljubavi blagoslovio je njihovu ljubav i podario im zajedništvo života i šestero djece (kćeri Roza, udana Budanec, Marija, Ljubica, te sinovi Ivica, Pavle i Matija). Obitelj je zajednica života. Obitelj koju ne mogu srušiti nikakve ideologije ni bezumni eksperimenti – ali koji joj na žalost mogu veoma mnogo naškoditi, jer obitelj je – temelj života… Sotonsko djelo razaranja obitelji pa tako i vjere i Crkve spriječit će upravo čestite i vjerne katoličke obitelji! Primjer takve obitelji su nam danas naši slavljenici Stjepan i Kata, koji su prebrodili šest desetljeća zajedničkog bračnog i obiteljskog života. Takvi nas primjeri najbolje utvrđuju u ispravnom poimanju obitelji i njezine uloge u društvu, Crkvi i domovini. Na teologiji, u liturgiki učili smo da su sveti red i ženidba – socijalni sakramenti. Naime, po njima Bog izgrađuje svoju zajednicu, Crkvu koja je ujedno i dio društva u kojem živimo”, kazao je biskup Košić te podsjetio na teško životno iskustvo Stjepana Petanjka koji je u djetinjstvu, 9. rujna 1943., doživio razaranje svog rodnog mjesta Zrin, ubojstvo svojih najmilijih, progonstvo s braćom i sestrama, kada je s troje braće i s majkom Lucijom vidio mrtvog oca Miju, mrtve djedove, stričeve i ujake i potom bio protjeran prema Divuši i Kostajnici.

Biskup Košić: Svjedoci ste kako je obitelj, doista, Božji dom!

„Draga obitelji Petanjak, dragi slavljenici Stjepane i Kato, dragi sinovi i kćeri, braćo biskupa Ivice, dragi nećaci, rodbino i svi članovi šire obitelji, na vas je Bog posebno svratio svoj pogled, izabranjem Ivice i sve vas je izabrao i darovao vam misiju da kao jedna skladna obitelj budete svjedoci kako je obitelj doista Božji dom i mjesto Božje blizine. Vi naviještate da je lijepo biti s Bogom, da je s njim moguće izdržati sve nevolje, pa čak nadvladati i teške tragedije kao što je bio komunističko-srpski genocid rodne vam župe Zrin. Vi ste to izdržali i ovdje, u Drenju, savili svoje obiteljsko gnijezdo i kroz punih 60 godina sačuvali ste svoju obitelj, u zajedništvo sa svojom djecom, unucima i svom rodbinom. Neka vas sve čuva i vodi dragi Bog i dalje! Kaže se da je 60. godišnjica braka – dijamantni jubilej. Vaš život, dragi slavljenici, doista blista kao dragi kamen, kao najljepši dijamant. Neka vam Gospodin bude nagrada za svu vašu ljubav i žrtvu!“

Osvrnuo se i na svećeničko geslo mons. Petanjka „Pokaži mi, Gospodine, putove svoje“ (Ps 25, 4) te biskupsko geslo „Prepusti Gospodinu putove svoje“ (Ps 37,5).te rekao: „A Tebi, dragi biskupe Ivice, želim da i sljedećih 25 godina svoje svećeničke službe, sada kao biskup radosno služiš narodu kojemu si poslan, svjestan da je uvijek potrebno više slušati Boga negoli ljude, ali i da po blizini Bogu postaješ i ljudima bliži, te da ispuniš svoje proročko, svećeničko i biskupsko poslanje jer si zamilovan u Ljubljenome, u Onome koji je s Tobom u sve dane do svršetka svijeta.”

“Jedno drugome i djeci ste uprisutnjenje Božje ljubavi, vi ste sakrament”

Podsjećajući na sedam sakramenata, biskup Hranić u obraćanju vjernicima i slavljenicima istaknuo je kako dva društvena sakramenta za izgradnju Crkve “danas na slavlju na osobit način dolaze do izražaja”.

„Ne znam gdje se više služi u ljubavi, nego li u braku i obitelji gdje svatko daje koliko god može, a prima onoliko koliko mu je potrebno. Zato danas u ovoj prigodi želim u ime svih nas ovdje okupljenih pridružiti se molitvi i čestitati. Ponajprije vama, dragi roditelji koji ste 60 godina ustrajali u vjernosti jedno drugome u Gospodinu. Za vas kada ste išli u brak nije bilo: “Pa idemo, ako bude dobro, daj Bože, pa ćemo biti skupa doživotno, a ako ne bude bilo, nećemo biti prvi ni zadnji koji ćemo se razići.” Od početka ste bili svjesni da je vaš brak vaš raj ili da ga možete pretvoriti u pakao i zato ste se trudili da vam vaš brak bude predokus raja. Da jedno drugome budete uprisutnjenje Božje ljubavi, njegove vjernosti, njegove brige jedno za drugo. I dok ste to bili jedno za drugo, istodobno ste to bili i za svoju djecu. Danas vam čestitamo što bili otvoreni za dar života. Šestero djece podići na noge pa kroz sve poteškoće kroz koje ste prolazili vi, i mnogi koji žive u braku, to najbolje znadete. Čestitamo i zahvaljujemo što se uistinu trudili da vaša obitelj bude kućna Crkva, Crkva u malom gdje se žive sve tri bitne dimenzije života Crkve. I dragi Bog nije mogao ne pogledati to i ne blagosloviti to. Doživjeli ste ove godine kao krunu svega toga vašeg kršćanskog života, svjedočanstva i nastojanja življenja sakramenta ženidbe po kojem se trojstvena ljubav i zajedništvo spušta na zemlju i uprisutnjuje među ljudima. Vi ste to nastojali živjeti i na taj način ste bili sakrament, vidljivi znak uprisutnjenja trojstvenog zajedništva ovdje na zemlji za vašu djecu i za sve one koji vas sa strane promatraju. Hvala za to svjedočanstvo i za življenje sakramenta ženidbe!“, rekao je nadbiskup Hranić.

Potom je nastavio: „Istodobno vama, dragi biskupe Ivice čestitamo na vašem imenovanju biskupom krčkim i ponosni smo kao Nadbiskupija što je Gospodin pogledao na jednoga sina, svećenika, redovnika iz naše nadbiskupije u Godini posvećenoga života i što ste imenovani krčkim biskupom. Želimo da Gospodinu i dalje s povjerenjem prepustite svoje puteve, a on će zasigurno sve voditi. Neka vas blagoslovi da budete blagoslov krčkoj Crkvi”, poručio je Hranić te biskupu Petanjku uručio srebrnjak, a dijamantnom paru zlatnik s likom biskupa Josipa Jurja Strossmayera, kovanice izrađene u povodu ovogodišnjega obilježavanja 200. obljetnice rođenja i 110. obljetnicu smrti jednoga od najvećih biskupa Crkve u Hrvata.

Kapucinski provincijal Šarčević u čestitci Petanjkovim roditeljima naglasio je kako su rijetke tako visoke obljetnice, pogotovo važne u vremenima kada se danas parovi sastanu, a sutra rastanu. “Ovakve su obljetnice veliki Božji blagoslov ne samo za tu obitelj, samo za Crkvu nego i za naš hrvatski narod. Dok danas slavimo visoke obljetnice, molimo dobroga Boga da našemu narodu, uvelike ugroženom zbog različitih razloga, dade takvih brakova, takvih obitelji. Čestitam i župi koja je iznjedrila takvog vrijednog člana, biskupa, a mi ćemo biti zahvalni ako nam župa Drenje pošalje još ponekog svoga sina, ne mora biti biskup, ali neka bude svećenik ili redovnik”. U ime drenjskih mladomisnika jubilarcima je čestitao Ivan Petričević, koji ove godine slavi 40 godina svećeništva, zaželjevši svima radost u pozivu.

Mons. Petanjak blagoslovio je svoje roditelje, a zatim je i svim vjernicima uputio blagoslov. Slavljeničke jubileje je uveličao nastup župnoga zbora, klape „Janjevo“ iz zagrebačke Dubrave uz vodstvo Andre Bojanića te muška vokalna skupina „Bećarine“ iz Đakova.

N. Špoljarić i M. Šijaković/www.djos.hr | Bitno.net