Prijatelji

Osvrnuvši se na obilježavanje Dana prijateljstva u razgovoru za Radio Vatikan, biskup Piero Maria Fragnelli rekao je da su međunarodna obilježavanja prigoda za ispit savjesti naše uljudbe. Uvjeren sam da prijateljstvo među ljudima, kulturama i narodima treba zanimati sve, posebice kršćane, jer kršćanski je pogled na suvremenog čovjeka i na današnji svijet sve važniji poradi Krista koji je čovjeku prijatelj i u kojem se objavilo Božje prijateljstvo prema ljudima – istaknuo je biskup.

Na primjedbu da Sveto pismo često govori o prijateljstvu, rekao je da Sveto pismo govori o ustrajnom prijateljstvu. U Sirahovoj knjizi piše: „Tko se Gospoda boji nalazi prave prijatelje, jer kakav čovjek takav mu i prijatelj“. Postoji svijest o čovječanstvu oblikovanom u odnosu s Bogom, ono je sposobno za dugotrajno prijateljstvo zasnovano na suosjećanju i uzajamnom praštanju. Prijateljstvo o kojem govorio Sveto pismo nije neki neodređeni romantički osjećaj, nego je zajednički hod pred pogledom Svevišnjega, satkan i od razočaranja, ali to razočaranje otvara vrata praštanju. U Svetom se pismu govori i o velikim Božjim prijateljima, koji su to postali u velikoj kušnji. Osim toga govori se o, možemo reći, uzornim prijateljstvima jer su utemeljena na besplatnosti, traženju drugoga poradi njegove vrijednosti u Božjim očima. Bog traži svakog čovjeka radi samoga čovjeka, a ne radi svojega interesa, takvo bi trebalo biti pravo prijateljstvo – istaknuo je biskup Fragnelli.

Na upit može li čovjek postati Božji prijatelj, rekao je da cijelo Sveto pismo govori o prijateljstvu koje Bog nudi čovjeku i o čovjekovoj čežnji za Božjim prijateljstvom. U taj okvir ulazi Isusova prisutnost. Isus je most koji omogućuje duboku vezu prijateljstva, on je milosrđe i istodobno izgradnja nove stvarnosti – objasnio je biskup.

Na primjedbu da je Benedikt XVI. slaveći 60. obljetnicu svećeničkog ređenja podsjetio na kardinalove riječi izgovorene tijekom ređenja: „Ne nazivam vas više slugama, nego prijateljima“, rekao je da je Papa razvio uzvišenu kulturu prijateljstva i duhovnosti prijateljstva. U Isusu koji veli: „Više vas ne zovem slugama, jer sve to što sam čuo od svoga Oca, vama sam obznanio“, biva moguće potpuno slušanje evanđelja prijateljstva Božjega prema ljudima, a moguć je i odgovor čovječanstva na dar prijateljstva, a taj se odgovor ima očitovati u ustrajnom traženju savršenstva i svetosti – zaključio je biskup Fragnelli. (rv/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com