Američki predsjednik je najavio promjenu uredbe s kojom je svim poslodavcima nametnuo obvezu da sredstva za kontrolu poroda uključe u obvezno osiguranje radnika.

Obama

Da vlastodršci ne mogu ne uzeti u obzir katoličko javno mnijenje, službenike Crkve i vjernike, kada masovno zajednički prosvjeduju protiv odluka koje su protivne osnovnim vjerskim načelima, vidi se i na primjeru uredbe američkog predsjednika Baracka Obame kojom je nametnuo svim poslodavcima da sredstva za kontrolu poroda uključe u obvezno osiguranje radnika.

Talijanski elektronički mediji javljaju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država najavio da će revidirati prethodno donesene odluke glede te uredbe.

U slučaju vjerskih ustanova, rekao je Obama, osiguravajuća će društva, a ne poslodavci, pružati ženama besplatna kontracepcijska sredstva. Prethodna uredba Obamine administracije izazvala je oštre kritike Katoličke crkve i drugih vjerskih organizacija.

Da bi branio svoju uredbu, koja je već u 28 američkih država postala temelj zakona, Obama je rekao: „Borili smo se za tu uredbu jer spašava živote i omogućava štednju“. Skoro 99 % svih žena, nastavio je Obama, uzima kontracepcijska sredstva u određenom životnom razdoblju, međutim, polovica žena u životnoj dobi između 18 i 34 godine života je imalo poteškoća kupiti ih.

Shvatili smo da je drugo načelo u opasnosti, objašnjava američki predsjednik, načelo vjerske slobode. Načelo za koga Obama kaže da mu je „pri srcu“. Obama je podsjetio na obećanje dato vrhu Katoličke crkve u Americi da će raditi zajednički po tom pitanju kritizirajući „ciničnu želju nekih“ da pretvore sučeljavanje u „utakmicu američkog nogometa“ .

Na izborima 2008. godine Obama je dobio 54 % glasova od katolika, ali je ovom uredbom u opasnosti izgubiti veliki dio te podrške za izbore u studenome ove godine.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina