Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako se društveni angažman evanđeoskih protestanata i katolika u SAD-u previše vezao uz pitanja kao što su abortus i gay ‘brakovi’, te da bi se te vjerske organizacije trebale više posvetiti problemu siromaštva.

Obama je ovo izrekao na konferenciji na američkom Sveučilištu Georgetown koja je u tri dana okupila stručnjake koji su raspravljali o problemu siromaštva i kako ga nadvladati. Kako su izvijestili novinari katoličke stranice Crux, američki predsjednik je rekao “da se politika kršćana previše fokusirala na usko pitanje abortusa”, te da se nada “kako će se to promijeniti na vrijeme do predsjedničkih izbora iduće godine”.

Stranica LifeNews prenijela je opsežnije taj njegov dio izlaganja.

“Među njima (katolicima i protestantima, op. a.) postoji velika skrb za siromašne, ali kada govorimo o onome što smatraju ključnim pitanjem, o onome što ih definira kao kršćane i katolike, onda je to najčešće ‘ugodno’ povezivanje s pitanjima poput abortusa. To nije generalno tako, ali postoji takva percepcija u političkim krugovima”, rekao je Obama pri tome ignorirajući neprestane karitativne aktivnosti koje poduzima Katolička Crkva, kao i protestantske zajednice.

Njegove tvrdnje, naravno, naišle su na brojne kritike.

Glavna je ona vezana uz činjenicu da Obama ovakvim izjavama politizira vjerske organizacije, odnosno poručuje im kako se trebaju prilagoditi političkoj agendi njegove administracije i Demokratske stranke. Predsjednik traži jači angažman od kršćana po pitanjima oko kojih se slažu (borba protiv siromaštva), ali očito nauštrb onih pitanja oko kojih se razilaze i oko kojih je Obama svojom politikom načinio veliku štetu (abortus i gay ‘brakovi’). Nadalje, spominje predsjedničke izbore iduće godine kada će se, kako sada stvari stoje, najvjerojatniji kandidat Demokratske stranke biti Hillary Clinton, političarka čije zalaganje za abortus doseže granice aktivizma (više o tome OVDJE), zagovarajući time potporu za nju. I sam Obama je tijekom svog izlaganja rekao kako će se nekima učiniti da govori “u svom interesu”, ali to ga nije spriječilo da iznese svoje politikantske teze.

“Predsjednik koji je svojom politikom bio protiv života i za abortus, koji je bio protiv religijskih sloboda i za sekularizam i po tome je neusporediv s bilo kojim drugim predsjednikom u povijesti naše nacije, uči nas kako trebamo biti bolji kršćani”, napisao je katolički publicist Carl E. Olson u svom komentaru Obaminih izjava.

Obama se pozvao i na papu Franju i njegove izjave o borbi protiv siromaštva, te je, kako je prenio Crux, rekao kako bi volio da se američki kršćani više ugledaju na njega.

Međutim, ono što je Obama propustio primijetiti jest kako je upravo papa Franjo u nekoliko svojih istupa povezivao problem siromaštva s problemom abortusa, govoreći o “kulturi odbacivanja” koja dominira suvremenim svijetom i koja u ime agresivnog utilitarizma odbacuje one siromašne i slabe, među njima i nerođenu djecu.

“Svatko je od nas pozvan prepoznati u nemoćnom ljudskom biću lice Gospodina, koji je u svojemu ljudskom tijelu iskusio ravnodušnost i samoću na koje često osuđujemo najsiromašnije, i to i u zemljama u razvoju, i u dobrostojećim društvima”, rekao je Papa na susretu s liječnicima iz Međunarodnoga saveza katoličkih liječničkih udruga u rujnu 2013. (o tome možete pročitati OVDJE), kada ih je pozvao da kažu “odlučno DA” životu.

Katolički nauk u svom zalaganju za slabe i obespravljene, dakle, ne trpi odvajanje na kojem iz svojih politikantskih razloga inzistira Obama i nalazi isti uzrok koji je u biti problema siromaštva i problema ubijanja nerođenih – nedostatak istinske ljubavi za bližnjeg – koje nam suvremeni kulturološki obrasci nameću kao pravilo.

Obama je na istom susretu rekao i kako nestrpljivo očekuje Papin dolazak u SAD u rujnu ove godine. Međutim, kako je Olson primijetio, teško je zamisliti da će Papa na susretu s predsjednikom ignorirati brojne neuralgične točke odnosa između njegove Bijele kuće i Katoličke Crkve u SAD-u. Prije svega, pokušaje Obamine administracije da crkvene organizacije natjera plaćati kontraceptivna sredstva za svoje zaposlenike, što je rezultiralo brojnim tužbama kojima Crkva pokušava osigurati svoje vjerske slobode.

Svemu ovome dodajmo kako je Zastupnički dom Kongresa jučer izglasao zabranu pobačaja nakon 20. tjedna trudnoće. Nažalost, ta zabrana nikada neće zaživjeti u realnosti, čak i kako prođe raspravu u Senatu. Zašto? Jer će Barack Obama uložiti veto na zakon. Njegov glasnogovornik Josh Earnest zakon je nazvao “sramotnim”.

Goran Andrijanić | Bitno.net