Novinska agencija Američke biskupske konferencije (USCCB) Catholic News Service (CNS) prestat će s radom u SAD-u krajem godine, prenosi nedjelja.ba.

Biskupska konferencija SAD-a okarakterizirala je promjene i zatvaranje ureda kao „značajno preuređenje“. „Uredi Catholic News Servicea u New Yorku i Washingtonu bit će zatvoreni krajem godine, kao i Izdavački ured USCCB-a“, navodi se u priopćenju Američke biskupske konferencije od 4. svibnja poslanom CNA-u.

„Ove promjene, iako bolne, omogućit će preostalim službama – uključujući rimski ured Catholic News Servicea i Ured za odnose s javnošću – održiviji temelj na kojem će obavljati svoj posao.“

„Nažalost, to će utjecati na broj osoblja“, nastavlja se u priopćenju. „Zahvalni smo na vremenu i predanosti odanog tima komunikatora koji služe Crkvi. Prijelaz s jednog radnog mjesta na drugo može biti težak, a budući da je riječ o kadrovskom pitanju, o daljnjim detaljima u ovom trenutku neće se raspravljati.“

Promjene znače da će 21 zaposlenik izgubiti posao, uključujući one u odnosima s javnošću, kreativnim službama te marketinškim i biskupskim resursima, navodi Catholic News Service.

Izdavački ured USCCB-a prestat će s objavljivanjem krajem 2022. Taj odjel posjeduje prava na Katekizam Katoličke Crkve, Katekizam za odrasle u SAD-u i druge publikacije.

Catholic News Service od 1920. godine  pruža vijesti i druge medijske sadržaje desecima biskupijskih publikacija i drugih plaćenih pretplatnika diljem SAD-a. S time će prestati 1. siječnja 2023. Istodobno, CNS-ova pokrivenost Rima bit će dostupna američkim biskupijama bez naknade.

U sljedećih nekoliko mjeseci, odjel za komunikacije pri Američkoj biskupskoj konferenciji „poduzet će značajan preustroj kako bi bolje iskoristio resurse koje su vjernici povjerili Konferenciji na način koji odgovara današnjem komunikacijskom okruženju“, ističe se u priopćenju USCCB-a.

Glavni urednik CNS-a Greg Erlandson „duboko je ožalošćen tom odlukom“. „Više od stoljeća Catholic News Service služi lokalnom, nacionalnom i međunarodnom katoličkom tisku. Ponosan sam na profesionalnost našeg osoblja: urednika, novinara i fotografa i na sve ono što su postigli“, rekao je.

Neki djelatnici CNS-a oglasili su se na Twitteru kako bi reagirali na vijest i podijelili izraze podrške.

„Hvala na vašim porukama u vezi sa zatvaranjem američkih operacija Catholic New Servicea“, rekla je reporterka i urednica CNS-a Rhina Guidos. „Mislim da nas više brine stanje katoličkih medija, (i) budućnost naših nevjerojatnih i hrabrih klijenata, nego mi sami. Svaki dan u novinarstvu je privilegija.“

Catholic News Service razlikuje se od Catholic News Agency (Katoličke novinske agencije), koja je u sklopu globalne katoličke mreže EWTN koju vode laici.

Katolički novinski mediji pretrpjeli su neke od istih pritisaka kao i drugi oblici novinarstva, kao i financijske pritiske jedinstvene za suvremeni američki katolicizam. Mnoge biskupijske novine nekoć su bile središta vijesti i informacija iz zajednice. Poput svojih svjetovnih kolega, suočili su se sa značajnim pritiskom konkurentskih medija i gubicima u prihodima od reklama s porastom interneta. Neke su katoličke novine smanjile učestalost objavljivanja ili su u potpunosti prešle na internet. Primjerice, u ožujku 2020., na početku pandemije COVID-19, Pittsburgh Catholic, novine Biskupije Pittsburgh, obustavile su rad na šest mjeseci, nakon čega su se vratile samo u online formatu.