Službeno ime Srpske pravoslavne Crkve uskoro bi trebalo biti Srpska pravoslavna Crkva – Pećka patrijaršija. Ovim dodatkom želi se ojačati njezina povezanost sa sjedištem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom i Metohijom. Pećka patrijaršija postojala je od 1346. godine do 1463. godine, odnosno turskih osvajanja, a obnovljena je 1557. godine. Njezino sjedište bilo je u Peći, a patrijaršija je obuhvaćala velik prostor koji se protezao od Bugarske do Dalmacije. U vrijeme Otomanskog Carstva je imala velik značaj u očuvanju kršćanskog identiteta…

Patrijarh srpski Irinej izjavio je kako podržava ovu ideju. Također je objasnio kako se on neće preseliti u Peć, nego će ostati u Beogradu, koji će i dalje predstavljati crkveno administrativno sjedište.

“Peć ostaje povijesno mjesto gdje su bili naši patrijarsi i arhiepiskopi. Bez obzira na to što je bilo, Peć ostaje povijesni centar naše Crkve. Mi prihvaćamo sve što doprinosi očuvanju povijesti, odnosno povezanosti naše Crkve za Peć i Kosovo”, rekao je patrijarh Irinej.

Novi ustav Srpske pravoslavne Crkve, koji bi na snagu trebao stupiti u svibnju ove godine, donosi još neke novosti. Prvi čovjek SPC-a bi se trebao zvati arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Novi ustav također donosi promjene u proceduri izbora patrijarha, koji će se ubuduće birati tajnim glasanjem vladika, uz obaveznu dvotrećinsku većinu.

Novi ustav SPC-a, prema njegovoj radnoj verziji, trebao bi oživjeti staru ideju podjele Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, pa će u prijestolnici biti osnovane dvije nove eparhije: Voždovačko-vinčanska, sa sjedištem na Voždovcu, i Zemunsko-novobeogradska, čiji će vladika sjediti na Novom Beogradu. U izradi tog dokumenta sudjelovala je specijalna komisija kojom je predsjedao mitropolit Amfilohije, a nacrt je poslan na uvid svim arhiepiskopima.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net