Nadvladati ideološke oprečnosti u Crkvi kako bi se ponovno otkrilo istinsko jedinstvo u Kristu – namjera je msgr. Gerharda Ludwiga Müllera, dosadašnjega biskupa Regensburga, kojega je Sveti Otac u srpnju imenovao pročelnikom Zbora za nauk vjere. Govoreći za našu radijsku postaju o tomu što ga očekuje na novoj dužnosti, msgr. Müller je napomenuo da je poznato da postoje brojne predrasude u vezi s tom vatikanskom ustanovom, ali koje – prema biskupovim riječima – nemaju veze sa stvarnim činjenicama.

Upitao sam se kako obavljati tu dužnost – rekao je msgr. Müller – Ne vjerujem da me Sveti Otac pozvao da radim administrativni posao, nego mislim da me pozvao budući da sam teolog. Stoga nastojim shvatiti današnje slabosti u životu Crkve. U brojnim je zemljama snažna polarizacija, – primijetio je – oprečnost među takozvanim tradicionalistima i takozvanim progresistima. Moramo nadvladati tu oprečnost, moramo pronaći novo temeljno jedinstvo Crkve – istaknuo je biskup te dodao da se ono ne ostvaruje na programskoj razini, zahvaljujući nekom vještom stranačkom govorniku.

Mi nismo zajednica ljudi koja se oblikuje oko nekog stranačkog programa, ali ni zajednica znanstvenika okupljena oko nekog istraživanja, jer naše je jedinstvo dar – objasnio je msgr. Müller. Vjerujemo u Crkvu koja je „jedna“ i sjedinjena u Kristu. I ako se uistinu vjeruje u Krista, i pritom ne instrumentalizira crkveni nauk ističući samo neke točke koje idu u prilog vlastitoj ideologiji, nego se bezuvjetno povjerava Kristu, tada ni jedinstvo Crkve nije razoreno ljubomorom i ambicijama. To je jedan od mojih ciljeva: smanjiti napetosti unutar Crkve – istaknuo je msgr. Müller.

Što se pak tiče problema seksualnoga zlostavljanja počinjenoga od članova klera, s kojim će se također morati suočiti, biskup je istaknuo da su uvijek i posvuda najvažnije osobe koje su bile žrtve tog zlostavljanja. Vrlo je važna prevencija, ali istodobno valja izbjeći opasnost pravde koja postaje linč – napomenuo je biskup Müller. (rv/bitno.net)

Foto: Wikipedia.com