Collage

“Sjene istine” ime je filma koji govori o liku pape Pija XII. i njegovoj ulozi u spašavanju Židova u holokaustu, a djelo koje je svoju svjetsku premijeru doživjelo jučer u Rimu već je izazvalo rasprave zbog kontroverzne teme kojom se bavi.

Film talijanske autorice Liane Marini priča o američkom novinaru Davidu Milanu koji radi na članku o papi Piju XII. Milan razgovara s brojnim svjedocima iz ratnih vremena i otkriva kako je priča o Papi koji je navodno bio neodlučan u svojoj reakciji na nacistički režim običan mit, a istina o njemu ta da je junački spasio na stotine tisuća Židova. U filmu se pojavljuje nekoliko poznatih glumaca, među njima Christopher Lambert, Gedeon Burkhard te Giancarlo Giannini. Redateljica i scenaristica Marini u svojim istupima nakon filma rekla je kako je priču temeljila na radovima nekoliko povjesničara koji su pisali o tome kako je “šutnja” pape Pija XII. bila strategija koja mu je pomogla spašavati Židove, te kako je spasio čak oko 800.000 njih. To je procjena židovskog povjesničara i teologa Pinchasa Lapidea koji je u svojoj knjizi “Trojica papa i Židovi” napisao kako je “Katolička Crkva svojom politikom spasila živote između 700.000 i 860.000 Židova”.

Ova tema, kao i plakat filma na kojem je lik Pija XII. (kojeg igra Roberto Zibetti) prikazan s Davidovom zvijezdom na papinskoj mantiji, očekivano su izazvali reakcije, posebice iz židovskih organizacija. Tako je Marcello Pezzetti iz talijanskog Muzeja holokausta rekao kako je “teza o 800.000 spašenih Židova potpuno neprimjerena”. Nazvao je film “katoličkom naracijom” o papi.

Poluslužbeno glasilo Vatikana L’Osservatore Romano napisalo je negativnu kritiku filma, ali takvu koja je usmjerena na njegovu artističku vrijednost, ne na povijesne teze koje se iznose u njemu.

“Ovakvi radovi ne pomažu povijesnom razumijevanju Pija XII. i njegova ponašanja tijekom Drugog svjetskog rata. Ako uvjeti produkcije i umjetničko ostvarenje nisu dorasli važnosti zadatka, onda je bolje odustati”, piše u rimskom dnevniku.

Drugi katolički mediji, pak, pišu o filmu koji ruši laž o “Hitlerovom papi”, na isti način na koji je to radio prije nekoliko godina televizijska serija kanadskog redatelja Christiana Duguaya “Papa Pio XII. – Pod rimskim nebom”.

Goran Andrijanić | Bitno.net