Nekoliko desetaka tisuća ljudi okupilo se jučer u Madridu na svečanoj misi na kojoj je beatificiran  Álvaro del Portillo, nekadašnjeg prelata Opusa Dei koji je na čelu te ustanove zamijenio njezina osnivača sv. Josemariju Escrivu.

Misu na kojoj je del Portillo proglašen blaženim predvodio je prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato.

Podsjetimo, papa sv. Ivan Pavao II. apostolskom konstitucijom ‘Ut sit’ 28. studenoga 1982. godine, katoličku je svjetovnu ustanovu posvećenoga života Opus Dei, proglasio osobnom prelaturom, a blaženoga Álvara del Portilla, imenovao je prelatom. U bazilici Sv. Petra Wojtyła je blaženoga Álvara del Portilla 6. siječnja 1991. godine zaredio za biskupa, a jučer ga Crkva proglašenjem blaženim, uzdigla na čast oltara.

Govoreći o novom blaženiku u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih, rekao je da se Álvaro del Portillo rodio u Madridu 1914. godine. Postigao je doktorat iz inženjerije, povijesti i kanonskoga prava. Stupio je u družbu Opus Dei 1935. godine, a za svećenika zaređen 1944. Sveti Josemaría Escrivà de Balaguer odabrao ga za sebi ispovjednika i poveo u Rim da mu pomogne u upravljanju i širenju ustanove Opus Dei – podsjetio je kardinal Amato dodajući:
Bio je jednostavan i uljudan. Veliki je ugled uživao kod poglavara Rimske kurije, a s mnogima je surađivao. Nakon smrti utemeljitelja, 1975. je godine izabran za upravitelja družbe. Blaženi je Álvaro del Portillo iznenada preminuo u Rimu 23. ožujka 1994. godine, nekoliko sati nakon povratka iz Svete Zemlje – kazao je kardinal.

Na upit kakav je bio kao upravitelj, rekao je da je novi blaženik bio vjeran osobi i poruci Utemeljitelja družbe. Krasila ga neumorna apostolska revnost, družbu je proširio u dvadeset novih država, a danonoćno je odano služio Crkvi. Molitva je prožimala čitavu njegovu aktivnost, stoga ga papa Franjo naziva „Pastirom prema srcu Isusovu i neumornim službenikom Crkve” – kazao je kardinal.

Na upit o svetosti novoga blaženika, rekao je da je herojski živio mnoge krjeposti i bio vrlo human. Bio je živi primjer vjernosti Evanđelju, Crkvi i učiteljstvu Vrhovnoga svećenika. Kad bi se našao u bazilici svetoga Petra, običavao je kod Apostolova groba moliti Vjerovanje, a pred slikom Marije, Majke Crkve, uvijek bi izmolio ‘Zdravo kraljice’. Imao je vrlo razvijen osjećaj zajedništva sa Svetim Ocem, čije je učiteljstvo širio među vjernicima i u družbi – primijetio je kardinala.

Na upit o posebnosti njegova svetačkog života, kardinal je rekao da je iznad svega cijenio poniznost, smatrao ju je bitnom sastavnicom svetosti i apostolata, a volio je oponašati i poistovjećivati se s Kristom blaga i ponizna srca. Poniznost je za njega kao i za sv. Augustina bila kuća ljubavi. Često je ponavljao riječi sv. Josipa Calasanzija: „Ako želiš biti svet, budi ponizan; ako želiš biti svetiji, budi ponizniji; ako želiš biti vrlo svet, budi vrlo ponizan!“ Govorio je da poniznost skida s lica smiješnu kartonsku masku, koju nose umišljene i samodopadne osobe – zaključio je kardinal Amato.

RV | Bitno.net