‘Noć 1000 svijeća’ protiv ‘Noći vještica’

Inicijativa je krenula iz Lienza, uskoro se proširila po cijelom Tirolu, a od 2005. prihvaćena je i u ostalim dijelovima Austrije

Svijece

Foto: Shutterstock.com

Inicijativom “Noć 1000 svijeća” katolička se mladež u Austriji u noći uoči Svih svetih usprotivila komercijalnom Halloweenu i pokazala da se, umjesto u buci, svetkovina Svih svetih može dočekati u kontemplativnom raspoloženju. Taj uspješni pastoralni projekt prvi put je održan 2005. diljem Tirola, a od tada se proširio i po drugim dijelovima Austrije. Inicijativa se temelji – kako stoji u priopćenju biskupije Innsbruck – na jednostavnoj ideji da u meditativnom raspoloženje, u crkvama osvijetljenim svijećama, mladi i stariji vjernici mogu u tišini boraviti i moliti. Na taj način vjernici se žele uvesti u raspoloženje molitve sa svima svetima.

“Noć 1000 svijeća” nadahnuta je slavljem svjetla Ekumenske zajednice Taize. Alfons Meindl, ondašnji voditelj mladih u dekanatu Lienz, preuzeo je tu ideju za grad Lienz i započeo na različite datume u mjesnom franjevačkom samostanu održavati “Noć 1000 svijeća”. Zbog uspjeha inicijativa se ubrzo proširila i na druge dekanatske centre za mlade, zatim i na cijelu biskupiju Innsbruck, a 31. listopada 2005. održana je prva “Noć 1000 svijeća” diljem cijelog Tirola.

U toj noći mladi razmišljaju o svetosti svih nepoznatih svetaca, dakle svih ljudi koji su živjeli sveto, ali nisu kanonizirani. U svakom čovjeku postoji nešto “sveto, makar ono često ostajalo neprepoznata ili nezapaženo”, ističe se u priopćenju. Bezbroj malih svjetala u “Noći 1000 svijeća” želi istaknuti to da je svetost i u nama samima, te da ima nevjerojatnu prosvjetljujuću moć. (ika/bitno.net)

Tekst nastavlja ispod oglasa


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 2. studenoga 2012.

Možda vam se svidi