Collage

Nadbiskup New Yorka kardinal Timothy Dolan objavio je u novinama New York Daily News komentar u kojem je oštro napao republikanskog predsjedničkog kandidata i poduzetnika Donalda Trumpa zbog njegovih izjava o imigrantima, te napisao kako su one povratak američkoj političkoj tradiciji netrpeljivosti prema katoličkim pridošlicama u SAD-u.

Podsjetimo, Trump, bogati poduzetnik koji se upustio u utrku za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke, opisao je u govoru kojim je objavio svoju kandidaturu meksičke ilegalne imigrante kao “silovatelje” i “ubojice”. Bio je to nespretan početak političke kampanje koji je izazvao prosvjede sa svih strana, pa i iz republikanskog tabora, ali Trump od svojih izjava nije odustao.

Sada je kardinal New Yorka napisao komentar koji je započeo prisjećanjem na svoje profesorske dane kada je studentima predavao povijest religije.

“Proveo sam dosta vremena govoreći studentima o ružnom fenomenu zvanom politički nativizam, koji je bio definiran kao ‘organizirani antagonizam bijelih protestanata prema katoličkoj imigraciji’….Ti nativisti vjerovali su kako su imigranti opasni i kako je Americi bolje bez njih. Sve što su ti degenerici mogli napraviti, tvrdili su nativisti, jest uništiti čistu, uzornu zajednicu bogobojaznih Amerikanaca”, opisao je Dolan ideje pokreta koji je započeo svoju aktivnost sredinom XIX. stoljeća, a kasnije je ‘inspirirao’ i pokretanje rasističke organizacije Ku Klux Klana. Dolan je upozorio kako su na meti nativista, osim etničkih manjina, često bili i katolici.

Kardinal je potom napisao kako je studentima govorio kako je nativizam još uvijek prisutan u američkom društvu, ali da su oni na tu njegovu tezu reagirali skeptično.

“Volio bih da sam sada ponovno u toj učionici i da mogu izvući svoju ‘Trump kartu’ koja bi pokazala da sam u pravu. Nativizam je živ, zdrav i navodno – jako popularan”, napisao je Dolan i nastavio:

“Nije moj posao da ljudima govorim za koga trebaju glasati. Ali, kao katolik, shvaćam ozbiljno biblijski nauk koji nam nalaže da pokažemo dobrodošlicu strancu. To je jedan od najčešće spominjanih moralnih imperativa kako u Starom, tako i u Novom zavjetu”, napisao je nadbiskup, pojašnjavajući kako u povijesti američke političke misli osim žalosnog nativizma postoji i tradicija koja je u imigraciji vidjela nešto dobro, ono što obogaćuje američku kulturu i društvo. Pri tome, nastavio je kardinal, i ova se struja zalagala za mudru imigrantsku politiku i odgovarajući nadzor granica.

Nadbiskup New Yorka svoju je kritiku Donalda Trumpa i njegovih istomišljenika, kada je u pitanju imigracija, završio zanimljivom crticom iz povijesti.

“Moj prethodnik, nadbiskup Johh Hughes, bio je oštro napadan zbog toga jer je štitio od napada nativista svoje siromašno stado koje su uglavnom činili Irci – Meksikanci njegovih dana. Napadao ga je i pjesnik Walt Whitman. On je Hughesa nazvao ‘licemjerom’, a irske imigrante ‘nakupinama strane prljavštine i otpadcima iz samostana'”, napisao je Dolan i potom zaključio tekst jasnom poantom upućenoj Trumpu.

“Bogu hvala da se Whitman držao poezije i da se nije kandidirao za predsjednika”.

Goran Andrijanić | Bitno.net