shutterstock

Prema izvješću spomenute organizacije, zarada koju godišnje samo u Nepalu donosi ovaj nažalost za mnoge unosan posao, iznosi nekoliko milijardi američkih dolara. Svake godine oko 10 tisuća djevojčica, često mlađih od 9 godina, biva prodano u Indiju ili Bliski Istok i prisiljeno na prostituciju.

Trgovci obilaze uglavnom siromašne obitelji, te obećavaju kako će njihove kćeri živjeti i raditi u velikim gradovima ili se pak predstavljaju kao uspješni poslovni ljudi koji si žele pronaći ženu. Roditelji dijelom zbog siromaštva i bijede, a dijelom i zbog naivnosti, pristaju prodati kćer.

Od ove opasnosti nisu pošteđena ni muška djeca. Dječaci, poput djevojčica, vrlo često postaju žrtve prostitucije ili bivaju prodani cirkuskim trgovcima. Mnogi roditelji privučeni lažnim obećanjem kako će njihovi sinovi primiti dobru naobrazbu, postati slavni i biti dobro plaćeni, prodaju svoje dijete za 13 američkih dolara. Većina od njih više nikada ne vidi svoje dijete.

U organizaciji Christian Aida, u mnogim mjestima u Nepalu organizira se edukacija stanovništva. Timovi suradnika idu od mjesta do mjesta i organiziraju masovne projekcije edukativnih filmova, te ohrabruju mještane da prijave sve sumnjive aktivnosti.

[facebook]Želiš li čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Christian Aid pomaže i žrtvama trgovine ljudima. Zahvaljujući donacijama, izgrađena je sigurna kuća u kojoj trenutno boravi desetero djece kojima je uz psihološko savjetovanje omogućeno i školovanje za različita obrtnička zanimanja. U neizostavan dio dnevnog reda spadaju i biblijski sati. Zanimljivo, prošle je godine od 35 djevojčica i dječaka koji su prošli program rehabilitacije, njih 6 odlučilo svoj život posvetiti Bogu.

Christian Aid kršćanska je organizacija koja djeluje u više od 50 država svijeta u kojima nastoji potaknuti „temeljite promjene koje vode iskorjenjivanju uzroka siromaštva, te ostvariti jednakost, dostojanstvo i slobodu za sve, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

Spomenimo kako je o trgovini ljudima nedavno progovorio i papa Franjo, nazvavši ju „najraširenijim ropstvom 21. stoljeća“ i „sramotom našeg društva“. Na njegov je poticaj 26. kolovoza u Vatikanu održana konferencija o trgovini ljudima koja je okupila članove dvaju papinskih akademija i Svjetske federacije katoličkih liječničkih društava (World Federation of Catholic Medical Associations), a čiji je glavni cilj bio naglasiti potrebu borbe protiv ovog „zločina nad ljudskim dostojanstvom i ozbiljnog kršenja ljudskih prava“.

Prema izvješćčima UNICEF-a, trgovina djecom u stalnom je porastu. Njezini najčešći uzroci su bijeda, siromaštvo i kriminal, a prema izvješću Europske komisije dobit iz ove vrste kriminala iznosi oko 25 milijardi eura godišnje.

M.V. Bitno.net