Kako javlja njemačka stranica Radio Vatikana, a prenosi Aleteia, kolumbijski kardinal Jose de Jesus Rodriguez Pimiento izrazio je tijekom razgovora za W Radio kako podupire korištenje marihuane u medicinske i terapeutske svrhe.

“Marihuana je od Boga i kao takva ona predstavlja dobro stvaranja”, izjavio je nadbiskup nadovezavši se na izjavu Kolumbijske biskupske konferencije koja je sredinom studenog također objavila kako je korištenje marihuane u medicinske svrhe “prihvatljivo”.

Međutim kolumbijski biskupi izrazili su zabrinutost vezanu uz mogućnost osobnog uzgajanja biljaka marihuane što bi moglo dovesti do zloupotreba.

Isto smatra i kardinal Pimiento: “Problem ne leži u marihuani kao lijeku, već u zlouporabama ljudi.”

Čini se kako kolumbijski biskupi nisu usamljeni u svom mišljenju.

Kako javlja Pangea Today, nekolicina filipinskih biskupa uključila se u nedavnu debatu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, izjavivši kako Crkva podupire korištenje te supstance za terminalno bolesne.

Kako je izjavio nadbiskup Socrates Villegas, član Filipinske biskupske konferencije: “Etika katoličke zdravstvene njege u biti smatra moralno opravdanim korištenje marihuane za terminalne bolesnike koji trpe neizdrživu bol.”

Međutim nadbiskup je dodao kako će korištenje marihuane ostati “smrtni grijeh, osim u isključivo terapeutske svrhe”.

Također naglašeno je kako se korištenje marihuane u terapeutske svrhe ne bi smjelo odnositi na pacijente za čije bolesti postoje alternativne metode liječenja.

Nauk Crkve o drogama iskazan u Katekizmu Katoličke Crkve kaže u čl. 2291: “Upotreba droge uzrokuje goleme štete ljudskom zdravlju i životu. Osim kad je riječ o strogo propisanom liječenju, to predstavlja teški grijeh. Tajna proizvodnja i preprodaja droge sablažnjiva su djela; to je izravna suradnja u zlu jer potiče na ponašanje teško protivno ćudorednom zakonu”.

Tino Krvavica | Bitno.net